Tri obrazovne institucije u Kantonu Sarajevo dobile sredstva za poboljšanje energetske efikasnosti

 

Foto: Vlada FBiH

U okviru Projekta „Energetska efikasnost u Bosni i Hercegovini“, koji u Federaciji Bosne i Hercegovine sprovodi Federalno ministarstvo prostornog uređenja, putem kreditnih sredstava Svetske banke, tri nove obrazovne institucije u Kantonu Sarajevo dobiće novo ruho, zahvaljujući merama energetske efikasnosti.

Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić juče je potpisao ugovore s predstavnicima mostarskih kompanija JV Promark d.o.o. i ZT Tehnozaštita d.o.o., koje su izabrane za izvođače radova.

U obnovu objekata bit će uloženo preko 1.250.000 KM, a planirani radovi na Srednjoj elektrotehničkoj školi, Petoj osnovnoj školi, te OŠ „Izet Šabić“, biće realizovani u skladu sa svetskim standardima iz oblasti energetske efikasnosti.

– Uspešna saradnja s Vladom Kantona Sarajevo u proteklom periodu rezultirala je obnovom 10 objekata. Sa istim entuzijazmom pristupamo realizaciji i novih aktivnosti, a sve s ciljem ukazivanja na prednosti energetske efikasnosti što, između ostalog, podrazumeva unapređenje komfora u samim objektima, ali i dugoročne uštede na računima za električnu energiju, izjavio je ministar Martić.

Radovi na ovim objektima podrazumevaju mere zamene prozora, ugradnju termo fasade, sanaciju krova, zamenu spoljne stolarije, kao i kotlarnice sa upotrebom novog energenta i zamene postojeće LED rasvete, što će poboljšati uslove boravka učenika i rada zaposlenih ovih ustanova.

Nakon realizacije projekta, očekuju se značajne uštede u troškovima za energiju  i u smanjenju emisije ugljendioksida, saopšteno je iz Federalnog ministarstva prostornog uređenja.

Milisav Pajević