Tri četvrtine novih energetskih kapaciteta u 2019. godini proizvode čistu energiju!

Tokom 2019. godine, globalni energetski kapaciteti su prošireni sa 176 gigavata (GW) obnovljivih izvora, što je manje nego u 2018. godini kada je njihov doprinos energetskom miksu planete iznosio 179 gigavata, saopštila je Međunarodna agencija za obnovljive izvore energije (IRENA).

Foto-ilustracija: Pixabay

Uprkos lošijem godišnjem zbiru, čista energija je ipak činila 72 odsto udela u ukupnom uvećanju proizvodnje električne energije, čime je nastavljena njena dominacija nad fosilnim gorivima ustanovljena još 2012. godine. Najznačajniju ulogu u tome prošle godine imali su energija vetra i solarna energija (90 odsto novih postrojenja na obnovljive izvore).

Mnogi veliki hidroenergetski projekti nisu završeni na vreme, te je učešće hidroenergije u „ozelenjavanju“ energetskih mreža širom sveta bilo zanemarljivo. Skromnu količinu struje dale su i bioenergija i geotermalna energija.

Predvodnik energetske tranzicije na čiste resurse u godini za nama bila je Azija u kojoj se smestilo više od polovine novih elektrana koje su manje štetne po životnu sredinu (54 odsto).

Frančesko La Kamera, direktor Međunarodne agencije za obnovljive izvore energije, smatra da je energija „zelenog“ porekla ekonomičan izvor električne energije koji štiti pojedinačna tržišta i njihove potrošače od neuravnoteženosti, podržava ekonomsku stabičnost i podstiče održivi razvoj. Prema njegovim rečima, mnoge zemlje su prepoznale pozitivne rezultate koje ona donosi, ali je na tom polju neophodno još i više rada kako bismo zauzdali klimatske promene. „Trenutna izazovna vremena nas podsećaju koliko je bitno da izgradimo otporne privrede. Naredna decenija mora da bude posvećena akciji u kojoj će politike da omoguće više investicija i brže ‘prihvatanje’ obnovljivih izvora energije“, zaključio je La Kamera.

Jelena Kozbašić