Trgovina emisijom štetnih gasova finansira “zelene” projekte

Svet

evrvopska komisijaFinansiranje 19 projekata u 12 zemalja koji će povećati proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, Evropska unija će obezbediti prodajom kredita za emisiju ugljenika. Za ove projekte izdvojiće se milijarda evra uz privatne investicije koje će ovi projekti doneti od 900 miliona.

Sistem trgovine emisijom (ETS) Evropske unije utvrđuje se maksimum za ukupnu količinu gasova sa efektima staklene bašte koje mogu da emituju 12.000 fabrika, elektrana i drugih pogona u Evropskoj uniji. ETS Evropske unije je najveće svetsko tržište ugljenika sa prometom od oko 90 milijardi evra godišnje.

U cilju ohrabrenja kompanija da ulažu u čiste tehnologije ETS im dodeljuje ili prodaje dozvole koje pokrivaju njihovu godišnju emisiju CO2. Kompanije mogu da prodaju neiskorišćene dozvole ili ih čuvaju.

Komisija ističe da će „zagađivači postati motor razvoja novih inicijativa za smanjenje emisije CO2“.

Projekti su prošli strogu selekciju i nakon toga su poslati Evropskoj investicionoj banci na tehničku i finansijsku analizu. Pre odobrenja Komisije projekti su dobili i „zeleno svetlo“ komiteta za klimatske promene.

Od ovih projekata očekuje se povećanje proizvodnje energije iz obnovljivih izvora u Evropskoj uniji za oko osam teravat sati (Twh).
Projekti solarne energije, geotermalne energije kao i energije vetra i okeana izabrani su na Kipru, u Hrvatskoj, Francuskoj, Danskoj, Estoniji, Irskoj, Italiji, Letoniji, Portugaliji, Španiji, Švedskoj i Velikoj Britaniji.

Evropska inicijativu za prodaju emisija i uvođenje tržišta ugljenika planiraju Australija, Tajland, Vijetnam, Kina, Meksiko i Tajvan.

D.V
Izvor: EurActiv