Trepča: Sprečeno dalje izlivanje jalovine, očekujemo izveštaje o eventualnim posledicama na ekosistem

Foto: Printscreen/Youtube

Kombinat „Trepča“ saopštio je da je usled, pre svega, ekstremno loših atmosferskih uslova došlo do probijanja nasipa na deponiji za odlaganje jalovine flotacije u Leposaviću i izlivanja u reku Ibar. Ističu da je zaustavljeno širenje pukotine i dalje izlivanje pomenutog materijala. O eventualnim posledicama na ekosistem očekujemo izveštaje nadležnih organa u oblasti vodoprivrede, pre svega vezanih za analizu vode u reci Ibar, navode iz „Trepče“.

Kako se navodi u saopštenju, juče je usled, pre svega, ekstremno loših atmosferskih uslova, došlo je do probijanja gornjeg nasipnog dela brane u dužini od 2,5 do 3 metra, na deponiji za odlaganje jalovine flotacije u Leposaviću.

„Tom prilikom došlo je do izlivanja, po našoj proceni, oko 500 metara kubnih površinske vode i oko 50 metara kubnih muljevitog materijala – jalovine u vodotok reke Ibar„, ističu iz „Trepče“.

Naglašavaju da je „pravovremenom intervencijom radnika i rukovodstva u flotaciji u Leposaviću zaustavljeno je širenje pukotine i dalje izlivanje pomenutog materijala“.

„Odmah je pristupljeno i sanaciji pomenutog prostora uz upotrebu utovarno-transportne mehanizacije „Trepče“, kao i ojačavanju kompletne dužine gornjeg dela jalovišta. U toku jučerašnjeg i današnjeg dana na teren su izlazile i nadležne inspekcijske službe iz opštine Leposavić i regiona Mitrovice, kao i nadležni inspektori iz „Nezavisne komisije za rudne i minerale“ iz Prištine“, kaže se u saopštenju.

Navode i da sanacija, započeta u jučerašnjim popodnevnim časovima, se privodi kraju i očekuje se, najkasnije do sutra ponovno pokretanje proizvodnje u flotaciji Leposavić.

„O eventualnim posledicama na ekosistem očekujemo izveštaje nadležnih organa u  vodoprivrede, pre svega vezanih za analizu vode u reci Ibar. Takođe, i ekološka služba „Instituta Trepče“ pristupila je uzorkovanju vode reke Ibar po standardnim procedurama koje se primenjuju u „Trepči“, u okviru stalnog monitoringa svih ekoloških parametara“, zaključuje se u saopštenju.

Inspektori odmah izašli na teren

Inspektori Agencije za zaštitu životne sredine u Raški i Mataruškoj Banji kontrolišu eventualni dolazak jalovišta iz Leposavića, potvrdio je za RTS direktor kraljevačkog Zavoda za zaštitu životne sredine Aleksandar Macan. Direktor gradskog „Vodovoda“ Saša Protić kaže da nema mesta panici i da je voda za piće bezbedna u ovom trenutku.

Navode da talas sa eventualnim količinama opasnih materija iz jalovošta još nije blizu Kraljeva.

Izvor: RTS