Trendovi i izazovi na tržištu biogasa u Srbiji

Srbija

GEProšle nedelje je u Beogradu održana konferencija na temu „Trendovi i izazovi na tržištu biogasa u Srbiji“  u hotelu Hyatt Regency, pod pokroviteljstvom kompanije Dženeral Elektrik.

Konferenciju je otvorio Gaetano Masara, izvršni direktor kompanije Dženeral Elektrik za jugoistočnu Evropu.

Pored uspostavljanja dijaloga o proizvodnji i upotrebi biogasa pružanja informacija o troškovima i koristima, izazovima i iskustvima, cilj ove konferencije bio je da udruži sve relevantne igrače, kako bi se razgovaralo o najboljem pristupu ka efikasnom korišćenju energije i iskorišćenju dostupnih podsticajnih mera, i na taj način podstakla realizacija prekopotrebnih projekata generisanja energije iz biogasa.

Na konferenciji je bilo reči o tome kako efikasno iskirišćenje adekvatnih podsticajnih mehanizama stvara prednosti za energetski i ekonomski sektor države, ali i za poljoprivrednike i predstavnike relevantnih industrija i organizacija.

Ovom prilikom takođe su predstavljene i studije slučaja o ispunjavanju uslova za dobijanje finansijske podrške za projekte ove prirode, kao i o razvoju projekata biogasa po ESCO modelu.

Gaetano Masara, izvršni direktor kompanije Dženeral Elektrik za jugoistočnu Evropu, ovom prilikom je izjavio: „Dostupnost i mogućnosti prirodnih energetskih resursa i najnaprednije tehnologije veoma su važni faktori ekonomskog rasta i razvoja jedne zemlje, njene ekonomije i celokupnog društva. Organski otpad jeste energija koju treba iskoristiti. Mi želimo da identifikujemo taj Waste-to-Energy potencijal u Srbiji i potrebu za energijom, ali i da definišimo moguću rutu ka uspešnom razvoju projekta generisanja energije iz biogasa u skladu sa postojećim uslovima i regulativama.“

Photo: Grayling agencija

Vesna Vukajlović