Transportno i energetsko povezivanje ključ bržeg razvoja regiona

Srbija

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović ocenila je da su transportno i energetsko povezivanje, uz političku stabilnost, preduslovi za brži razvoj svih zemalja regiona i povećanje životnog standarda njihovih građana.

Mihajlović je prilikom otvaranja konferencije “Transport i energetika – povezivanje Zapadnog Balkana i Evropske unije” poručila da bez saobraćajnog i energetskog povezivanja nema razvoja. Ako ne budemo zajedno radili na tome, nećemo moći da postignemo ono što je zajednički imenilac za sve u regionu, a to je poboljšanje životnog standarda građana, istakla je ona.

Prema njenim rečima, iako i dalje postoje određene tenzije u regionu, to ne znači da nije moguće da radimo zajedno, a upravo agenda povezivanja pokazuje da to možemo. Za ostvarenje tog cilja, kako je napomenula, posebno je važna politička stabilnost svih zemalja pojedinačno i regiona u celini, a put za prevazilaženje političkih tenzija jeste upravo u povezivanju.

Želja Srbije je da imamo projekte koji nas fizički bolje povezuju sa svim našim susedima. Dva najznačajnija projekta na kojima radimo sa Bugarskom su rekonstrukcija i modernizacija pruge Niš–Dimitrovgrad, za šta je već počela eksproprijacija, i izgradnja gasne interkonekcije Niš–Dimitrovgrad, objasnila je ona. Za vreme predsedavanja Bugarske Savetu Evropske unije, zajedno smo radili na tome kako da se bliže povežemo i da radimo i na izgradnji infrastrukture i na uklanjanju nefizičkih barijera, istakla je Mihajlović.

izvor: srbija.gov.rs

Sandra Jovićević