Transbalkanski elektro-energetski koridor

Region

GetImage.aspxMinistar ekonomije u Vladi Crne Gore dr Vladimir Kavarić je prošle nedelje, prilikom potpisivanja Finansijskog ugovora za izgradnju Transbalkanskog elektro-energetskog koridora – sekcija Crna Gora, koji finansira Evropska unija i implementira Nemačka razvojna banka (KfW) izjavio sledeće:

„Transbalkanski koridor, koji će Crnu Goru povezati sa Srbijom, je projekat koji je odobren na prošlogodišnjem samitu u Beču. Projekat podrazumeva jačanje crnogorske infrastrukture vezane na podmorski kabal i izgradnju dalekovoda između Crne Gore i Srbije. Ukupna vrednost projekta je 127 miliona evra. Crnogorski elektroprenos je uz pomoć Vlade Crne Gore obezbedio kreditna sredstva od strane EBRD-a i KfW-a, a ugovor koji danas potpisujemo predstavlja ko-finansiranje tih kreditnih sredstava iz donacije u iznosu od 25 miliona evra“, naglasio je ministar Kavarić.

Ministar ekonomije je podsetio da projekat, za čiju izgradnju je u prošlu sredu potpisan ugovor o finansiranju iz donacije, ima gigantski značaj za energetiku i celokupnu ekonomiju Crne Gore.

„Sama povezanost sa Italijom podmorskim kablom je po sebi prioritet ove zemlje. On Crnu Goru stavlja u središte energetskih tokova ovog dela sveta i u potpunosti menja vizuru svih ostalih susednih zemalja, dajući im mogućnost povezivanja sa Zapadnom Evropom, preko Crne Gore. Ali, kabal sa Italijom ima svoju punu snagu i svrsishodnost jedino realizacijom ovog projekta“, zaključio je Kavarić.

Šef sektora za saradnju Delegacije EU u Crnoj Gori Andrej Lis istakao je da je poboljšanje povezanosti unutar Zapadnog Balkana, kao i ovog regiona sa Evropskom unijom, važan temelj za ekonomski razvoj i izgradnju mostova između ljudi i biznisa. On je naveo da je zbog toga EU postavila pitanje povezanosti visoko na listi prioriteta u procesu proširenja i namenila milijardu evra za tehničku pomoć i investiranje u projekte iz agende povezivanja do 2020. godine.

Član upravnog odbora Nemačke razvojne banke za Evropu i Aziju Roland Siler kazao je da Transbalkanski elektro-energetski koridor ne samo da će poboljšati i stabilizovati snabdevanje električnom energijom u dotičnim regionima, već će omogućiti i povezivanje tržišta, stvaranje novih poslovnih prilika i generisanje prihoda za Crnu Goru.

On je dodao da su ostali projekti u sektoru prenosa već u pripremi.

„Naravno, u pripremi su i drugi konkretni projekti iz oblasti hidro energije, energetske efikasnosti i distribucije“ najavio je Siler .

Izvor: mek.gov.me

Vesna Vukajlović