Tramp namerava da prekraja granice nacionalnih parkova

Vesti | Svet | Goriva | Nafta | Ugalj

Foto-ilustracija: Pixabay

Predsednik Amerike Donald Tramp je 4. decembra najavio planove da se veličina dva nacionalna parka u američkoj saveznoj državi Juti drastično smanji.

Prema njegovom planu, Bear Ears smanjiće se za gotovo 450 hiljada hektara, a Grand Staircase-Escalante za gotovo 325 hiljada. Površine planirane za oduzimanje predstavljaju 85, odnosno 45, odsto ukupne teritorije nacionalnih parkova. Ukoliko se sprovede u delo, ovaj čin američkog predsednika bio bi povlačenje federalne zaštite zemlje najvećeg opsega u istoriji američke nacije.

– Nekolicina ljudi smatra da prirodne resurse u Juti treba da kontrolišu veoma udaljene birokrate iz Vašingtona. Pogodite šta! Greše – rekao je Tramp.

Oba nacionalna parka obuhvaćena su Antiquities Act, pod čije okrilje još od 1906. godine i predsednikovanja Teodora Ruzvelta ulaze oblasti američkih saveznih zemalja od prirodnog, kulturnog ili naučnog značaja. Uz to, Grand Staircase-Escalante predstavlja važno paleontološko nalazište na kojem su do sada otkriveni fosilni ostaci čak 21 različite vrste dinosaurusa.

U aprilu ove godine, predsednik je naručio izveštaj o nacionalnim parkovima. Izveštaj je sastavio sekretar unutrašnjih poslova, Rajan Cinke, uz preporuke Trampu da se granice čak šest lokacija, u okviru malopre pomenutog Antiquities Act, promene, kao i da se stvore tri nova nacionalna parka. Cinke je Trampu predložio i da se modifikuje lista dozvoljenih aktivnosti na zaštićenim područjima. Kako je lista prilagođena svakoj pojedinačnoj oblasti, u granicama Bear Ears ispaša stoke nije zabranjena, a u granicama Grand Staircase-Escalante jeste.

Rajan Cinke navodi i da Grand Staircase-Escalante leži na milijardama tona ugljanaftnim naslagama. Ukoliko bi se uklonila zaštita, vlada bi mogla da zemljište i njegove resurse da u najam, ili čak proda, privatnim kompanijama. Kada je nekadašnji predsednik Bil Klinton ovoj teritoriji dao status nacionalnog parka, planovi za rudarenje su zaustavljeni do daljnjeg. „Daljnje“ bi moglo da dođe kada se veličina parka uspešno smanji ili se revidira lista dozvoljenih aktivnosti. Preduzeća bi tada mogla da sklapaju poslove za uspostavljanje naftnog cevovoda i izrabljivanje nafte što bi stvorilo opasnost za curenje i razlivanje razarajućih efekata po okolinu. Artički nacionalni rezervat prirode nalazi se pod istom pretnjom, o čemu više možete da pročitate ovde.

Ipak, na putu ka ispunjenju ovih planova, Donaldu Trampu mogli bi da se ispreče konzervativci. Oni su najavili da će, zbog potencijalnih kulturnih i ekoloških posledica, legalnost Trampovih postupaka pokušati da ospore pred federalnim sudom. a čiju god stranu sud prevagne na kraju, ta odluka primenjivaće se i u budućim sličnim slučajevima.

Ako Tramp sprovede svoje ideje u delo, i budući predsednici moći će da redukuju veličinu prostora pod zaštitom države. Ako sud blokira promene, nacionalni parkovi ostaće nedodirljivi i u budućnosti.

 Jelena Kozbašić