Tramp kritikuje loš kvalitet vazduha u Kaliforniji

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Unsplash (Victoria Palacios)

Administracija američkog predsednika Donalda Trampa kritikovala je loš kvalitet vazduha u Kaliforniji, navodeći da bi ta savezna država mogla da izgubi pomoć federalnih fondova za autoputeve ako ne reši problem, javila je agencija Asošiejted pres.

Američka Agencija za zaštitu životne sredine uputila je danas pismo Kalifornijskoj agenciji za vazdušne resurse u kojem opisuje kvalitet vazduha u Kalifornji kao najgori u SAD. Tako 34 miliona ljudi živi u zonama koje nisu u skladu sa nacionalnim normama o kvalitetu vazduha.

Agencija u pismu poziva kalifornijske vlasti da reši taj problem.

Taj potez poslednji je u nizu nesuglasica između federalnih i kalifornijskih vlasti o ekološkoj politici.

Glas Amerike (Voice of America VOA) preneo je nedavno da je Kalifornija tužila administraciju predsednika Donalda Trampa kako bi je sprečila da ukine kalifornijske propise o ograničavanju gasova sa efektom staklene bašte i standarde ekonomičnosti automobila i kamiona u potrošnji goriva.

Federalni zakon odredio je za čitave SAD standarde u vezi sa tim koliko zagađenja kamioni i automobili smeju da emituju. Od sedamdesetih godina prošlog veka Kaliforniji je bilo dozvoljeno da postavi svoja, oštrija pravila, pošto je imala najviše automobila i borila se da popravi kvalitet vazduha.

Međutim, federalna Uprava za bezbednost saobraćaja na auto-putevima (NHTSA) povukla je prošle nedelje izuzeće Kalifornije.

Potez NHTSA stupa na snagu tek posle 60 dana, ali lideri država federalnih članica SAD nisu želeli da čekaju sa podnošenjem tužbe.

Guverner Gavin Njusom, demokrata koji se sukobio s Trampom na više frontova, obećao je da će Kalifornija istrajati pred sudom kako bi branila zdravlje dece i sačuvala novac potrošača na pumpama, kao i u zaštiti čovekove sredine.

Odluka Trampove administracije ne pogadja samo Kaliforniju. Trinaest drugih federalnih članica SAD, plus Distrikt Kolumbija, prihvatilo je standarde Kalifornije.

Kaliforniji u tužbi pred sudom pridružili su se državni tužioci Kolorada, Konektiketa, Delavera, Havaja, Ilinoisa, Mejna, Masačusetsa, Merilenda, Mičigena, Minesote, Nevade, Nju Džersija, Novog Meksika, Njujorka, Severne Karoline, Oregona, Pensilvanije, Roud Ajlenda, Vermonta, Virdžinije, Vašingtona i Viskonsina.

Gradovi Njujork i Los Anđeles, i Distrikt Kolumbija takodje su se pridružili tužbi.

Izvor: Zelena Srbija