Tragovi motornog ulja na Ibru zabrinuli Kraljevčane

Vesti | Srbija

Foto-ilustracija: Pixabay

U subotu uveče u Ibar se kroz sistem atmosferske kanalizacije i otpadnih voda, izlilo oko sto litara prerađenog motornog ulja.

Tragovi koji su ostali, zabrinuli su Kraljevčane.

Otpadno ulje se izlilo iz plastične cisterne auto-servisa Dunav centra u Kraljevu. Radnici su očistili ulicu i posuli strugotinu, ali je deo ulja kroz odvod atmosferske kanalizacije dospeo u Ibar.

S obzirom na visok vodostaj reke, mrlja se brzo razgradila, nizvodno ka Zapadnoj Moravi i njenom daljem toku, ali su na obali Ibra vidni njeni tragovi koji su ipak zabrinuli ribolovce i kupače.

Kako je do izlivanja došlo nizvodno od izvorišta kraljevačkog vodovoda, to nije bilo opasnosti po bunare sa kojih se grad napaja pijaćom vodom.

Republička vodna inspekcija je na osnovu izveštaja svojih inspektora sa terena, procenila da nema potrebe za uzorkovanjem vode Ibra, ali je podnela prijavu Agenciji za zaštitu životne sredine i Ministarstvu poljoprivrede.
Lokalni ekolozi ipak očekuju više preventive za zaštitu ove reke.

– Sva je sreća da je mala količina zagađenja i nadam se da moramo da poradimo na ranoj prevenciji – na ranom javljanju, kaže Miroslav Pavlović iz Eko-pokreta „Ibar“ i dodaje da se i ovog puta pokazalo da smo se malo zbunili, a da tu ima mesta za bolju organizaciju.

Stručnim službama i inspekcijama ostalo je još da utvrde kako je došlo do izlivanja i da li je otpadno ulje bilo uskladišteno prema propisima, i u zavisnosti od nalaza, sprovedu istragu.

Izvor: RTS

Milisav Pajević