Toplovod od Vinče do Konjarnika trebalo bi da bude završen do kraja godine 

Vesti | Srbija

Foto: Grad Beograd

U okviru kompleksa sanitarne deponije Vinča gradi se postrojenje za preuzimanje toplotne energije koja će biti distribuirana potrošačima koji se sada snabdevaju iz toplane “Konjarnik”.

“Toplovod će biti dužine oko devet kilometara. Do sada je urađeno skoro četiri kilometra, a trebalo bi da ostatak bude završen do kraja godine. Deo infrastrukture koja se gradi jesu i dve prepumpne stanice i to u kompleksu Vinča i toplani „Konjarnik”. Vrednost ove investicije iznosi 23,5 miliona evra – precizirao je prof. dr Zoran Radojičić, gradonačelnik Beograda.

Kako je istakao, najvažnije u ovom projektu je to što će se energija proivoditi na “zeleni” način. Energija koja se dobija spaljivanjem komunalnog otpada biće korišćena kao toplotna energija.

“Ovaj projekat ne samo da je važan sa ekološke tačke gledišta već je važan i za poboljšanje kvaliteta i komfora života sugrađana, jer će kapaciteti grejanja toplane biti veći. Kapacitet toplane na Konjarniku povećaće se bar dvadeset odsto, a u nekoj od sledećih grejnih sezona zasigurno će profunkcionisati ovaj način zagrevanja stanova. Ukupna snaga toplotne energije koja će se na ovaj način proizvoditi iznosi 56,5 megavata”, naveo je gradonačelnik Radojičić, navodi se u saopštenju.

Kada je reč o sanaciji deponije u Vinči, gradonačelnik je naglasio da je sprovodi francusko-japanski konzorcijum, a vrednost čitavog projekta iznosi 370 miliona evra. Ovo je najveći projekat javno-privatnog partnerstva u Srbiji koji predviđa sanaciju postojeće deponije, jedne od najvećih na otvorenom u Evropi, te izgradnju novog skladišnog centra i jedinice za spaljivanje gde će se proizvoditi električna i toplotna energija. 

Do sada su urađeni radovi na izgradnji prepumpne stanice u neposrednoj blizini deponije, izgrađen je deo transportnog toplovoda od Smederevskog puta (skretanje za deponiju) do ulaska u deponiju Vinča, kao i deo transportnog toplovoda od Ulice Mirka Sandića (TO Konjarnik) do Prvomajske ulice u Malom Mokrom Lugu. Trenutno se izvode radovi na izgradnji transportnog toplovoda duž Smederevskog puta, a potom će se raditi pumpno-izmenjivačka stanica Konjarnik.

Energetski portal