Toplotni talas zahvatio Australiju, službe u pripravnosti

Vesti | Svet

Foto-ilustracija: Pixabay

Ekstremno topli talas pogodio je veliki deo Australije, u pojedinim mestima dnevne temperature dostižu neverovatnih 46 stepeni Celzijusa.

Vlasti su progalise opasnost od izbijanja požara i to u planinama koje okružuju mesto Adelejd. U ovom području je izgorelo oko 650 hektara niskog rastinja, piše Gardijan.

Vatrogasna služba upozorila je građane na trenutnu situaciju i savetovala ih je da budu spremni za polazak ukoliko dođe do pogoršanja trenutnog stanja.

I u Sidneju je veoma toplo i samo zahvaljujući vetru, dnevna temperatura nije prelazila 40 stepeni. Vlasti su zabrinute, jer vetar, koji u nekim trenucima rashladi, u sledećem može da ubrza eventualne požare. Zato je zabranjeno paljenje vatre na otvorenom.

Veliki šumski požari zahvatili su Australiju tokom 2019. i 2020. godine i borba sa vatrenom stihijom u nekim krajevima ove zemlje mesecima je trajala. Uništeno je preko 2.000 domova i izgorelo je više od 12 miliona hektara zemlje.

Požari su imali veliki uticaj na porast emisije ugljen-dioksida na globalnom nivou, a kako stručnjaci procenjuju, godišnje koncentracije gasova sa efektom staklene bašte biće među najvećim otkako je pre 60 godina počelo njihovo merenje.

Ipak, najviše zabrinjavaju podaci koji je se odnose na broj uginulih životinja – 143 miliona sisara, 180 miliona ptica, 2,5 milijardi gmizavaca i oko 51 milion žaba stradalo je u ovim požarima.

Milica Radičević