Toplani garancije na pet miliona KM

Region

blSkupština grada Banjaluke sinoć je na vanrednoj sednici jednoglasno usvojila odluku o izdavanju garancija banjalučkoj „Toplani“ na iznos do pet miliona KM.

Gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić rekao je da je ova odluka bila neophodna da bi se obezbedio nastavak sezone grejanja u Banjaluci, saopšteno je sinoć iz Gradske uprave.

„S obzirom na to da su pred nama praznici kada snabdevači mazuta mahom ne rade morali smo hitno intervenisati i preduzeću `Toplana` izdati garancije na iznos do pet miliona KM da bi mogli nabaviti mazut i finansirati postojeće obaveze“, naveo je Radojičić.

On je napomenuo da ovaj novac neće biti dovoljan za okončanje tekuće sezone grejanja, ali da je, među više loših, ovo rešenje bilo najmanje loše.

„Sve druge varijante bile su još lošije jer su podrazumevale podizanje još većih kredita“, rekao je Radojičić.

On je naglasio da ova odluka neće dugoročno rešiti problem grejanja u Banjaluci i gradska vlast ubrzo će morati da se opredeli, te na osnovu razgovora sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i drugih potencijalnih partnera izabere model za trajno restrukturisanje ovog preduzeća.

Izvor: srna.rs

V.V.