Topi se led na Arktiku, beli medvedi mršave

Vesti | Svet | Klimatske promene

Foto: pixabay

Neki od polarnih medveda na Severnom polu gube kilograme u vreme kad bi trebalo da se goje, pokazalo je novo istraživanje, objavljeno u časopisu Sajens.

Naučnici tvrde da je to posledica promene ishrane zbog klimatskih promena. Oni krive globalno zagrevanje za smanjivanje ledenog pokrivača na Arktiku, a on je medvedima potreban za prolećni lov na foke.
Za potrebe istraživanja, naučnici su na devet ženki belih medveda stavili ogrlice za praćenje, s kamerama i aplikacijama za brojanje koraka, registrovanje srčanog ritma i drugih vitalnih podataka, i pratili ih tokom tri proleća. Mečke su povremeno hvatane da bi im se proverila krvna slika i izmerila težina.
Istraživanje je pokazalo da je pet mečki omršavilo, a da su četiri gubile čak između 1,3 i 2,5 kilograma dnevno. Prosečna težina medveda obuhvaćenih istraživanjem je bila 175 kilograma, a jedna od njih je za samo devet dana izgubila 23 kilograma.

Naučnici su istraživali mečke tokom deset dana u aprilu, kada bi oni trebalo da dobijaju na težini što im je nužno da bi kasnije imale mladunce, hranile ih i preživele surovu zimu.
Međutim, zbog sve manje leda, medvedima je sve teže da uhvate mladunce foke u ključno vreme za lov.

Polarni medvedi su u Americi ugrožena vrsta.
Polarni medvedi love s leda, najčešće tako što čekaju da foke izrone kroz rupe u ledu da bi disale, ali ponekad i plivaju za njima. Manje leda na većem prostori znači da medvedi moraju više da se kreću, često plivajući, i to ima ozbiljne posledice poput većeg utroška energije, hipotermije, sve do rizika od uginuća.
U istraživanju su praćene mečke jer mužjacima zbog prevelikih vratova i premalih glava ogrlice spadaju.

Izvor: N1