Tokom 2018. klimatske promene su uticale na 62 miliona ljudi

Svetska meteorološka organizacija je izbacila svoj dvadeset peti godišnji izveštaj o stanju klime na svetskom nivou, koji je dostupan na sledećem linku: https://library.wmo.int/doc_num.php?explnum_id=5789. Izdanje iz 2019. godine se zasniva na podacima prikupljenim tokom 2018. i pruža dokaz o tome da je skok temperatura povezan sa pojavama poput rasta nivoa mora, skupljanja lednika i topljenja glečera.

pustinjski čovek s kamilom

Foto-ilustracija: Pixabay

Istraživači upozoravaju da je temperatura za gotovo jedan stepen viša u odnosu na predindustrijsko doba i da vreme za ispunjenje odredbi Pariskog sporazuma o klimi ističe.

Predsednica Generalne skupštine Ujedinjenih nacija Marija Fernanda Espinosa Garses je istakla da izveštaj SMO ima širok obim i veliki naučni značaj i da iz tog razloga njegov naglasak na neophodnosti hitne klimatske akcije ne treba da se zanemari. „Izveštaj SMO će imati suštinsku važnost za udruživanje međunarodnih napora na usmeravanje pažnje ka ovom problemu“, kazala je ona.

A sa kakvim saznanjima nas je on suočio?

Posledice ekstremnih vremenskih uslova i klimatskih promena je u godini iza nas na svojoj koži osetilo 62 miliona ljudi. Evropljani i Australijanci iskusili su više temperature, a stanovnici Severne Amerike su se borili sa neobično hladnim periodima.

Meteorolozi pretpostavljaju da su toplotni talasi i požari koji su buktali na evropskom kontinentu i u Japanu i Sjedinjenim Američkim Državama odneli više od 1600 života.

Otkako je godišnje praćenje i izveštavanje o klimi od strane SMO uspostavljeno, koncentracija ugljen-dioksida u vazduhu je porasla sa 357 čestica u milion na 405,5, što je sa sobom donelo i ozbiljnu klimatsku neravnotežu na Zemlji. Skok temperatura zemlje i okeana stručnjaci opisuju kao „izuzetno visok“.

Usled ove pojave, mnogobrojni pojedinci i porodice su primorane da se sele u podneblja podnošljivijih vremesnkih uslova, te je Međunarodna organizacija za migracije do septembra 2018. zabeležila više od 2 miliona slučajeva preseljenja uslovljenih promenom klime. Migracije su uglavnom podstaknute sušom, poplavama i olujama, uključujući i uragane, tvrde naučnici.

Istraživače dodatno brine rekordan rast nivoa mora, za oko 3,7 milimetara na globalnom nivou u odnosu na 2017.

Jelena Kozbašić