Tivatska solila u konkurenciji za prestižnu nagradu iz oblasti ekoturizma

Vesti | Region

Foto: Promo

Tivat je sa rezervatom prirode Tivatska solila nominovan za „Green Destinations Sustainable Story Award 2021“ u kategoriji „Priroda i ekoturizam“, najavljeno je na zvaničnoj veb stranici Turističke organizacije ovog grada.

Tivat je aktivni učesnik u procesu pristupanja programu Green Destinations (Zelene destinacije) i dobitnik je nagrade za TOP 100 održivih destinacija za 2020. godinu.

Za ovu nagradu su podneli zahtev TO Tivat i JP „Morsko Dobro“ sa primerom dobre prakse upravljanja Posebnim rezervatom prirode “Tivatska solila”.

Sve destinacije na listi TOP 100 za 2020. godinu takmičari su završnog dela dodele nagrada na međunarodnom sajmu turizma ITB u Berlinu.

Ove godine kategorije „Green Destinations Story Awards“ su: Zajednice i kultura, ITB Zemlja, Priroda i ekoturizam, Ostrva i morska obala, Koronavirus i turizam i Izbor publike.

Posebni rezervat prirode „Tivatska Solila“ je jedan od šest nominovanih u kategoriji Priroda i ekoturizam, a ostali nominovani lokaliteti su: Khoadi Haos Conservancy (Namibija), Kočevsko (Slovenija), Parnu (Estonija), Rolante (Brazil) i Saba (Karipska Holandija).

Foto-ilustracija: Unsplash (Wladislaw Peljuchno)

Ove godine sajam se organizuje onlajn, a finalisti će biti proglašeni 12. marta.

Važni kriterijimi, između ostalog, za odabir pobednika su: koliko su pristupi inovativni i efikasni u rešavanju  problema održivosti u turizmu i u kojoj meri se mogu primeniti na drugim lokacijama, navodi se u saopštenju TO Tivat.

Ove godine organizatori su po prvi put uveli kategoriju „Izbor publike“ (People’s Choice Award), a o pobedniku odlučuje javnost onlajn glasanjem do 3. marta.

„Pozivamo sve da podrže Tivat i Poseban rezervat prirode “Tivatska Solila” svojim glasom i time daju doprinos da budemo dobitnik još jedne prestižne nagrade kada je u pitanju održivi turizam“, pozivaju u TO Tivat.

Link za glasanje možete naći OVDE.

Foto-ilustracija: Unsplash (Ivan Aleksić)

Nedavno je popularni britanski magazin za putovanja “Culture Trip” svrstao je Crnu Goru na listu najboljih održivih destinacija u 2021. godini, saopštila je Nacionalna turistička organizacija Crne Gore.

Kako ističe autor objavljenog članka, kampanja NTO Crne Gore “U društvu prirode”, vratila je Crnu Goru na “putnički radar”.

Za sve one koji su se već odlučili za Crnu Goru kao destinaciju koju planiraju da posete u 2021. godini, autori liste objavili su i dodatni tekst – Vodič sa najvažnijim informacijama koje je potrebno da znate o Crnoj Gori.

Naša prestonica i dalje nije na listi održivih destinacija, ali se zato na nedavno održanom takmičenju „Najbolje u turizmu”, koje organizuje poznati brend „Uzakrota”, Beograd se našao na drugom mestu u kategoriji za najbolju turističku destinaciju, saopšteno je iz Turističke organizacije Beograda (TOB).

Najviše glasova u ovoj kategoriji dobio je turski grad Izmir, dok se na trećem mestu, posle Beograda, nalazi Njujork.

Energetski portal