Tiho izumiranje žirafa

Vesti | Svet | Klimatske promene

Foto: pixabay

Dramatični pad u broju jedinki u proteklih 30 godina doveo je do toga da se ovaj najviši kopneni sisar nađe na listi ugroženih vrsta. Prema Internacionalnoj uniji za konzervaciju prirode (IUNC) broj jedinki opao je sa 155 000, 1985. godine na 97000 u 2015. godini. Žirafe nestaju zbog gubitka staništa, krivolova i drugih ekoloških problema.

Do sada je populacija žirafa smatrana bezbednom ali je nedavno „Crvena lista“ ugroženih vrsta proširena za upravo ovu životinju, to znači da je broj jedinki u polsednjih 30 godina opao za više od 30%.

Prema Dr Džuljanu Fenesiju, stručnjaku za žirafe u IUCN-u, one doživljavaju „tiho istrebljenje“. „Ako odete na safari videćete mnoštvo žirafa. Svi su se brinuli za slonove i nosoroge, ali žirafe su ostale neprimećene iako njihov broj opada. Malo smo iznenađeni što je njihov broj toliko opao za tako kratko vreme,“ rekao je ovaj stručnjak.

Zbog rasta ljudske populacije dolazi i do porasta poljoprivrede i razvoja drugih aspekata društva koji negativno utiču na stanište žirafa. Ratno stanje u nekim delovima Afrike takođe je pogubno za ovu životinju. „U ovim delovima zahvaćenim ratom, u severnoj Keniji, Somaliji i Etiopiji, žirafe su žrtve rata, jer su velike životinje koje su radoznale i njima se može nahraniti veliki broj ljudi,“ rekao je Dr Fenesi.

Iako je nedavna studija otkrila da zapravo postoji 4 različite vrste žirafa IUCN i dalje prepoznaje tradicionalnu podelu od 9 podvrsta. Od 9 podvrsta, u 5 se broj jedinki smanjuje, jedna je ostala stabilna a populacija 3 podvrste raste.

Iako stručnjaci smatraju da neke podvrste neće preživeti, postoji nada za ovu životinju. Uspeh Južnoafričke republike daje odličan primer na koji način možemo očuvati ovu vrstu. Dobro upravljanje nacionalnim parkovima skreće pažnju na ugrožene vrste i donosi priliv kapitala koji se kasnije može iskoristiti za dalje očuvanje.

Poslednja verzija Crvene liste ugroženih vrsta sadrži preko 85 000 vrsta. Oko 700 novootkrivenih vrsta ptica se takođe nalazi na listi. „Mnoge vrste počnu da nestaju pre nego što stignemo da ih opišemo i izučimo, a ovo proširenje liste može značiti da je problem izumiranja vrsta veći nego što smo ranije mislili,“ rekla je generalna direktorka IUCN-a, Inger Andersen.

Milan Zlatanović