Tesla obara rekorde – za poslednja tri meseca isporučeno skoro 140 hiljada automobila!

Vesti | Mobilnost

Foto-ilustracija: Unsplash (Bram Van Oost)

Američki proizvođač električnih automobila, Tesla, prodao je rekordan broj vozila u trećem kvartalu 2020. godine. U ovom periodu napravljeno je 145.036 vozila, a kupcima je dostavljeno neverovatnih 139.300 automobila. Ukoliko nastave ovim tempom, do kraja godine u Tesli bi mogli da ostvare zacrtani cilj i prodaju pola miliona primeraka.

“Ovo je najbolji treći kvartal u istoriji kompanije”, rekao je Ilon Mask.

Akcije kompanije porasle su za 4,3 odsto, a prema izveštaju beleže petu uzastopnu tromesečnu dobit i ostvaruju rekodni prihod od 8,8 milijardi dolara.

U navedenom periodu isporučeno je 15.200 vozila S i Model KS, kao i 124.100 automobila Model 3 i Model I, ali se u izveštaju ne navodi koliko je tačno kog modela prodato.

Od početka godine, kompanija Tesla je prodala 318.000 vozila. Pretpostavlja se da bi ovaj broj bio veći da neki objekti nisu zatvoreni zbog proglašenja pandemije koronavirusa.

Isporukom 139.300 vozila, oboren je rekord Tesle iz trećeg kvartala 2019. godine, kada je dostavljeno 112.000 automobila.

Potražnja za električnim automobilima iz godine u godinu je sve veća, jer ova vozila ne koriste fosilna goriva, pa samim tim nema emisije štetnih gasova koji imaju negativan uticaj na klimatske promene i koji su štetni za našu planetu.

Kina je najveće svetsko tržište kada su u pitanju električni automobili i Vlada ove države daje subvencije i poreske olakšice kako bi se povećala prodaja e-vozila. Francuska i Nemačka imaju najbolje podsticaje za kupovinu, ali se i u Srbiji primećuje pomak kada su u pitanju subvencije za njihovu kupovinu.

Milica Radičević