„Tesla Motors“ i “Panasonic Corporation” potpisali ugovor

Svet

Tesla-Gigafactory_inhabitat

Krajem avgusta ove godine kompanija “Tesla Motors” potpisala je ugovor sa kompanijom “Panasonic Corporation” o izgradnji zajedničke fabrike (“Gigafactory”) koja će proizvoditi baterije za električne automobile.

Ova fabrika će biti izgrađena u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD); kompanija “Tesla Motors” će obezbediti zemljište, zgrade i infrastrukturu, dok će kompanija “Panasonic Corporation” obezbediti opremu i mašine za proizvodnju litijum-jonskih baterija.

Kompanije imaju u planu da kontinuirano smanje troškove proizvodnje ovakvih baterija optimizacijom proizvodnog procesa, tj. eliminisaće troškove transporta, ambalaže, inventara…

Tehnički direktor i jedan od osnivača kompanije “Tesla Motors” gospodin JB Straubel izjavio je da “Gigafactory” predstavlja veliku promenu u proizvodnji akumulatora, dok je izvršni potpredsednik kompanije “Panasonic Corporation” gospodin Yoshihiko Yamada rekao da će saradnja dve kompanije na ovom projektu ubrzati ekspanziju tržišta električnih vozila.

Fabrika “Gigafactory” će u narednih 5 godina otvoriti oko 6500 radnih mesta, godišnje će proizvoditi baterije čiji će ukupni kapacitet biti oko 50GWh i moći će da snabdeju oko pola miliona vozila. Ova fabrika će imati i nultu emisiju štetnih gasova, a posedovaće i postrojenje za reciklažu.

Sandra Jovićević

foto:inhabitat