TENT dobio novu električnu lokomotivu

Srbija

Foto: tent.rs

Posle tri decenije „Elektroprivreda Srbije“ nabavila je novu električnu lokomotivu, koja će omogućiti pouzdaniji prevoz uglja do Termoelektrana „Nikola Tesla“. Lokomotivu najnovije generacije za EPS je napravila kineska kompanija CRRC ZELC.

V. d. direktora EPS-a gospodin Milorad Grčić izjavio je da je reč o lokomotivi duplo veće snage od onih koje sada koristimo u TENT-u, manje troši električnu energiju pošto ima sistem za povraćaj neiskorišćene struje i manje je bučna. Za EPS je značajno što kineska lokomotiva može da radi i u otežanim vremenskim uslovima, jer smo tokom prošle zime videli koliko je važno imati pouzdan prevoz uglja od kopa do termoelektrane. Kineska lokomotiva vući će vagone na jednoj od najopterećenijih industrijskih pruga u Evropi, kojom se od kopova Rudarskog basena „Kolubara“ do TENT-a dnevno dopremi i do 100.000 tona uglja. Grčić je istakao da je ugovor sa kineskim partnerima vredan 533 miliona dinara, odnosno oko 4,4 miliona evra i da se uspešno realizuje.

Predsednik kineske kompanije CRRC ZELC gospodin Čo Šinghe istakao je da je kompanija CRRC ZELC dobila na međunarodnom tenderu posao da napravi dve lokomotive za EPS.

Izvršni direktor za proizvodnju energije u EPS-u gospodin Savo Bezmarovič rekao je da TENT prvi put posle 1986. godine proširuje svoj vozni park električnim lokomotivama za vuču vozova. One predstavljaju značajan zamajac razvoju EPS-ove železnice. Po obimu sredstava ovo predstavlja najveću investiciju u Železnički transport TENT-a posle tri decenije.

Lokomotiva je teška 120 tona i duga 21,7 metara. Može da radi u različitim vremenskim uslovima, opremljena je savremenim sistemima zaštite, video nadzor sa osam, a postoji i mogućnost praćenja položaja lokomotive iz centra daljinskog upravljanja kao i sistem daljinskog praćenja i očitavanja dijagnostike smetnji ili kvarova.

izvor: tent.rs

Sandra Jovićević