Tender za profesionalni menadžment RTB Bor 29. decembra

Srbija

borTender za izbor profesionalnog menadžmenta Rudarsko topioničarskog basena u Boru biće raspisan 29. decembra, najavio je danas generalni direktor Blagoje Spaskovski, što je, kako je rekao, i poslednja obaveza RTB-a u ovoj godini.

Spaskovski je za Tanjug rekao da je RTB uprkos objektivnih teškoća u radu usled ledene kiše u Majdanpeku i požara u novoj fabrici sumporne kiseline, kao i pada cene bakra na svetskom tržištu, RTB Bor ostvario pozitivne poslovne rezultate u ovoj godini. Dodao je i da su prognoze poslovanja RTB-a u narednoj godini povoljne.

Prema njegovim rečima, operativni troškovi poslovanja su mu za oko osam miliona dolara niži od prihoda i prodaje proizvoda, dakle ostvarena je dobit iz tekućeg poslovanja, bez amortizacije.

Plan proizvodnje bakra u 2016. je ispunjen, a ukupna produkcija je čak 20 odsto veća nego što je to bilo u 2015. godini. Ove godine prerađeno je 326.400 tona koncentrata bakra i proizvedeno ukupno 64.146 tona katodnog bakra, 805 kilograma zlata, 11 i po tona srebra i 300.000 tona sumporne kiseline.

Plaćene su sve obaveze za javne prihode (rudna renta, ekološka taksa, prihodi lokalnim samoupravama Bora i Majdanpeka), a redovno se, pored zarada i tekućih obaveza dobavljačima, izmiruje i rata kredita uzetog od kanadske EDC banke za izgradnju nove topionice u Boru.

Od obaveza preuzetih iz UPPR-a ostalo nam je da u ovoj godini objavimo tender za profesionalni menadžment, i to ćemo uraditi u četvrtak, 29. decembra, ali i nastaviti da ispunjavamo ostale obaveze.

U prilog toj tvrdnji Spaskovski kaže da su prognoze poslovanja RTB-a Bor u narednoj godini povoljnije jer su sa prosečnom cenom bakra od 5.500 dolara za tonu rezultati iz tekućeg poslovanja pozitivni, a planirana dobit RTB-a, sa amortizacijom, u 2017. godini 50 miliona dolara.

Izvor: tanjug.rs

V.V.