Tender za nabavku pametnih brojila do kraja ove godine

Svet

jovan vujasinovic

Predsednik Grupacije proizvođača opreme za merenje električne energije gospodin Jovan Vujasinović izjavio je u intervjuu za Tanjug da će u novembru ove godine biti raspisan tender za nabavku „pametnih“ brojila. On je dodao da će vrednost tendera biti oko 80 miliona evra, dok će implementacija projekta trajati sedam godina i koštati oko 500 miliona evra.

Implementacija projekta će podrazumevati postavljanje „pametnih“ brojila koja će moći daljinski da očitavaju potrošnju, kvalitet električne energije, ali i upravljanje potrošnjom električne energije.

Gospodin Vujasinović je istakao da su domaći proizvođači brojila do sada uložili preko 15 miliona evra u razvoj i proizvodnju ovakvih brojila. Prema njegovim rečima, ako ovaj posao bude poveren njima, u Srbiji će doći do otvaranja novih radnih mesta, a najveći deo profita zadržaće se u zemlji.

On je dodao da domaći proizvođači poseduju svetski priznate sertifikate za „pametna“ brojila, i izrazio nadu da će se u narednom periodu realizovati aktivnosti iz ove oblasti tako da Republika Srbija ostvari sve potencijalne benefite.

Inače, Grupacija proizvođača opreme za merenje električne energije osnovana je početkom ove godine i jedna je od 13 grupacija Udruženja za metalsku in elektroindustriju industriju Privredne komore Srbije.

Sandra Jovićević

foto: bif.rs