Tender EPS-a za nabavku pametnih brojila otvoren i za domaće firme

Srbija

aleksandar obradovic

Direktor JP „Elektroprivreda Srbije“ gospodin Aleksandar Obradović izjavio je da i domaće kompanije mogu učestvovati na tenderu za nabavku pametnih brojila, jer EPS kupuje ceo sistem (infrastrukturu, softver, hardver, ruter…), a ne samo brojila. On je istakao da domaći proizvođači imaju kvalitetan proizvod i zadovoljavajuću tehničku dokumentaciju i da mogu učestvovati u tenderu kao deo konzorcijuma ili kao podizvođači. Naglasio je i da je tender za pametna brojila raspisan na osnovu Studije izvodljivosti koja je proglašena za jednu od najboljih u Evropi.

Kada je reč o električnoj energiji, gospodin Obradović je istakao da postoje rezerve električne energije iz uvoza, kao i da su deponije uglja u Kostolcu i TENT-u pune, tako da građani nemaju potrebe da brinu o snabdevanju električne energije u narednom periodu.

Prema njegovim rečima, sledeće godine će se početi i sa procesom korporativizacije ovog preduzeća, a da bi se sa ovim procesom započelo potrebno je da Vlada Republike Srbije na sednici promeni osnivački akt EPS-a i Statut i promenu menadžmenta. On je dodao da će nakon toga biti osnovano novo telo Odbor izvršnih direktora koje će upravljati celim sistemom. Istakao je i da se od korporativizacije očekuje da bude smanjen broj direktora i administracija čime bi EPS postao efikasnija kompanija.

Sandra Jovićević

foto: balkanmagazin.net