TE „Stanari“ dobila upotrebnu dozvolu

Region

3818680_1

Krajem prošle nedelje ministar prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske gospođa Srebrenka Golić uručila je upotrebnu dozvolu za TE „Stanari“.

Gospođa Golić je ovom prilikom izjavila da ovaj dokument potvrđuje da su svi radovi izvedeni sa planskom, tehničkom i projektnom dokumentacijom, kao i da su ispoštovane sve mere zaštite životne sredine u skladu sa evropskim standardima. Dodala je da se očekuje da nakon privremene upotrebne dozvole bude izdata i trajna dozvola, a istakla je i da će TE „Stanari“ imati minimalan uticaj na životnu sredinu.

Predsednik EFT Grupe gospodin Vuk Hamović istakao je da će termoelektrana „Stanari“ krajem maja početi da radi punim kapacitetom, a da je proizvedena električna energija namenjena prvenstveno za izvoz. Naveo je i da će do dobijanja stalne upotrebne dozvole uslediti svakodnevna testiranja, kontrole i optimizacije TE „Stanari“.

Podsetimo, instalisana snaga TE „Stanari“ je 300MW, a očekivana godišnja proizvodnja 2 miliona MWh električne energije. Investitor je kompanija EFT Group, a radove je izvela kineska kompanija „Dongfang Electric Corporation“.

Sandra Jovićević

foto: rtvbn.com