TE „Gacko“ ostvarila planiranu proizvodnju energije u januaru

Region

news-2015-April-te_gacko_769952236

Izvršni direktor za proizvodnju električne energije i razvoj Termoelektrane „Gacko“ gospodin Borivoje Vujičić izjavio je za Srnu da je ova termoelektrana proizvela u januaru 142 GWh električne energije i ostvarila planiranu mesečnu proizvodnju, a njen stabilan rad doprineo je da postoji što manje potrebe za kupovanjem električne energije na tržištu.

On je naveo da je TE „Gacko“ na mreži bez prekida 62 dana i istakao da je rad elektrane značajno doprineo procesu obezbeđivanja električne energije. Dodao je da ova termoelektrana koristi raspoloživi ugalj i gatački lignit sa mnogo većom količinom šljake i pepela od planiranog, što znatno opterećuje sisteme za njihovu otpremu i proces sagorevanja u samom kotlu.

Rekao je i da se na deponiji termoelektrane nalazi 70.000 tona uglja i u skladištima 560 tona mazuta. Istakao je da je plan da TE „Gacko“ u ovoj godini proizvede 1.560 GWh električne energije i dodao da su u toku pripreme za redovni godišnji remont termoelektrane koji je planiran za 18. mart, a koji će trajati 40 dana.

izvor: energetika.ba

Sandra Jovićević