Tajni uspeh saradnje Bila Gejtsa i startapa – veštačka inteligencija i ogledala

Foto-ilustracija: Unsplash (Stefan Cosma)

Bil Gejts, kako izgleda, podržava jednu novu, tajnu startap kompaniju „Heliogen“ koja je napravila sasvim novi pristup dobijanja solarne energije u nameri da spasu planetu. Kako i on sam tvrdi, u egzistencijalnoj krizi se nalazi više generacija, pri čemu, svakako, podrazumeva i buduće.

Kompanija se za dobijanje čiste energije služi veštačkom inteligencijom i – ogledalima. Stvorila je neku vrstu solarne peći koja dostiže temperaturu koja je jednaka četvrtini temperature na površini Sunca, odnosno  viša je od 1.000 stepeni Celzijusa. Pritom, umesto krovnih ploča, koriste se ogledala koja reflektuju sunčevu svetlost, a ona stvara ekstremnu toplotu.

Ono što je takođe revolucionarno je što se na ovaj način koncentrovana solarna energija može koristiti za stvaranje ekstremno visokih temperatura koje su potrebne za pravljenje čelika, cementa i u drugim indistrijskim procesima, štedeći fosilna goriva koja emituju ugljen-dioksid.

Sam cement proizvodi 7 odsto ukupne emisije ugljen-dioksida. Građevinska industrija i svi materijali koji se u njoj koriste odgovorni su za oko petinu ukupne emisije štetnih materija.

Ova takozvana koncentrovana solarna energija nije potpuna novost, ali nikad pomoću nje nije uspelo dobijanje tako visokih temperatura.

Bil Gros, osnivač „Heliogena“ objasnio je da se uzimanjem 1.000 ogledala i postavljanjem svih na jedno mesto postižu ekstremno visoke temperature i veruje da bi se ova tehnologija mogla koristiti i za stvaranja čistog vodonika, koji bi se pretvarao u gorivo za vozila.

Veštačka inteligencija im je, sa druge strane, potrebna kako bi na pravilan način tokom ovih procesa koristili materijale.

Jelena Cvetić