Svilajnac dobija prvi ekološki park u Srbiji

Foto-ilustracija: Unsplash (Celia Dominguez)

U Svilajncu je u toku rad na novom, za Srbiju jedinstvenom projektu – Evropskom ekološkom parku.

Evropski ekološki parkovi Svilajnca (EEPS) prostiraće se na 13 hektara površine. Sastojaće se od 30 tematski uređenih parkova, uz primenu različitih stilova pejzažne arhitekture, obogaćenih adekvatnom vegetacijom. Rad na ovom projektu usklađen je sa konceptom Prirodnjačkog centra Svilajnac. Primenom svih standarda Evropske mreže parkova postaće deo Mreže evropske baštine (Europen Heritage Network – EGHN).

EEPS će prestavljati novo dragoceno mesto susreta prirodnog nasleđa, čuvanja prirodnih dobara, obrazovanja, nauke, kulture i umetnosti, ali i jedinstvenu turističku destinaciju, s namerom da širi svest o značaju zaštite prirode.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović prokomentarisao je očekivane funkcije parka, pri čemu je istakao edukaciju stanovnika i posetilaca na polju zaštite životne sredine, zatim omogućen pristup za učenike sa smera Hortikultura u Poljoprivredno-veterinarskoj školi „Svilajnac“, kojima će dobro doći primena stečenog znanja u praksi, kao i značaj dobijanja nove turističke atrakcije za opštinu Svilajnac.

Jelena Cvetić