Svih 26 vetrenjača kod Nikšiča u funkciji do kraja septembra

Region | Vetar

vetrenjace_111014

Na visoravni Krnovo kod Nikšića postavljeno je 11 od planiranih 26 vetroelektrana, a završetak tog energetskog projekta očekuje se najkasnije krajem septembra ili početkom oktobra.

Reč je o energetskom projektu koji predviđa izgradnju 26 vetrogeneratora, dve trafostanice, priključne dalekovode i zgrade za održavanje na Krnovu. Ugovor za projekat su potpisali predstavnici Vlade i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Gradnja vetroelektrana na Krnovu, čija vrednost je oko 120 mil EUR, počela je u maju prošle godine, a imaće instalisanu snagu 72 MW i godišnju proizvodnju od 200 do 230 gigavat sati (GWh).

Projekat na Krnovu realizuju austrijska firma Ivicom Consulting i francuska kompanija Akuo energy, zastupnik za izgradnju je novoosnovana Krnovo Green Energy, a finansijeri uz EBRD su i Nemačka banka za razvoj (KfW) i francuska Investiciona kompanija za promovisanje ekonomske saradnje Proparco.

Ugovor o zakupu državnog zemljišta na oko 20 godina, sa mogućnošću produženja maksimalno do pet godina, Crna Gora je zaključila 5. avgusta 2010. godine. Za prvih 12 godina rada, kako se navodi u ugovoru, otkupna cena električne energije proizvedene u vetroelektrani je zagarantovana i ne može biti manja od 95,99 EUR po megavat satu.

izvor: ekapija.com