Svetsko fudbalsko prvenstvo 2018: Rusija – mesto susreta fudbalera, navijača i održivog razvoja

Vesti

Foto-ilustracija: Pixabay

Svetsko fudbalsko prvenstvo 2018. posebno je iz više razloga – prvi put u istoriji postojanja ovog takmičenja, domaćin prvenstva je jedna istočnoevropska zemlja. Čast da ugoste ljubitelje fudbala i igrače dobili su Rusi.

Okršajima fudbalera namenjeno je ukupno jedanaest terena širom (uglavnom) evropskog dela Rusije, od Jekaterinburga, smeštenog na istočnoj strani Uralskih planina, na granici našeg sa azijskim kontinentom, do Kaljiningrada, ruske enklave između Poljske i Litvanije, s izlazom na Baltičko more.

Organizatori su nastojali da stadioni koji se koriste u svrhe fudbalskih susreta ispune standarde zelene gradnje, za čije dostizanje nisu dovoljne samo travnate površine namenjene igranju utakmica.

U narednim nedeljama, na blogu Energetskog portala, svakog četvrtka, bićete u prilici da čitate na koji način su Rusi „pomirili“ fudbal i održivi razvoj. I ne, to nisu učinili zabranom piva na stadionima kako bi umanjili ekološki otisak Kupa.

Ljubiteljima fudbala želim sreću u kladionicama, a ženama (i muževima) malopre pomenutih – čelične živce do 15. jula kada će se u Moskvi održati finale takmičenja. :)

Jelena Kozbašić