Svetski trgovinski centar u Bahreinu prva zgrada sa vetroturbinama u svom dizajnu

bahrainwtcSvetski trgovinski centar u Bahreinu predstavlja dobar primer „zelene“ arhitekture. Ova zgrada nalazi se u prestonici Manami, visoka je 240 metara, ima dve kule i na mostovima koji ih spajanju ugrađene vetroturbine.

Radovi na izgradnji ove zgrade su trajali četiri godine, а završeni su 2008. godine kada su i prvi put turbine puštene u rad.

Kule su napravljene od strane internacionalne arhitektonske firme „Atkins“ čije je sedište u Epsomu u Engleskoj. Vetroturbine je napravila i postavila kompanija „Norwin A/S“ iz Danske, specijalizovana za dizajn vetroturbina srednjeg ranga, tj. snage između 200kW i 2MW.

Dakle dve kule povezane su sa tri mosta na kojima se nalaze 3 vetroturbine, čiji su propeleri prečnika 29 metara. Pojedinačna snaga vetroturbina je 225 kW, što je ukupno 675 kW kapaciteta energije vetra.

Maksimalna iskorišćenost ovih turbina postiže se zahvaljujući vetru iz Persijskog zaliva, zbog čega su vetroturbine, odnosno čitav kompleks, usmereni ka severu.

Od ukupne potrošnje energije u ovom kompleksu, očekuje se da energija vetra pokrije od 11 do 15 odsto.

Ovaj projekat dobio je 2006. godine prestižnu nagradu LEAF (Leading European Architects Forum), u kategoriji najbolje upotrebe tehnologije, kao i nagradu za održivi dizajn ACW-a (Arab Construction World).

N.P.