Svetski kongres o upravljanju čvrstim otpadom u NS

Srbija

ISWA_2016_World_Congress_Novi_Sad-4-470x320Najveći svetski kongres za upravljanjem čvrstim otpadom – ISWA 2016, biće održan u Novom Sadu od 19. do 22. septembra, a ovo je nakon 30 godina prvi put da se organizacija tog kongresa poveri nekoj zemlji iz Jugoistočne Evrope, izjavio je danas Izvršni direktor Asocijacije za upravljanje čvrstim otpadom Srbije Goran Vujić.

Nakon gradova poput Beča Sao Paola i Firence, više od hiljadu najvećih stručnjaka i predstavnika globalnih korporacija iz više od 50 zemalja, u Novi Sad će doneti svoja iskustva i praksu, što je od neprocenjivog značaja za našu zemlju, rekao je Vujić Tanjugu.

„ISWA asocijacija ima za cilj da dobre primere upravljanja otpadom prezentuje u svim delovima sveta kako bi se upravljanje otpadom koje je sada jedan od gorućih problema u celom svetu, dovelo na dobar nivo. Misija ISWA-e pre svega je sagledavanje otpada kao resursa, a ne kao smeća, za koje treba da pronađemo neko krajnje konačište“, rekao je Vujić.

Prema njegovim rečima, organizacija jednog ovakvog kongresa dolazi u pravo vreme jer Srbija danas ima ozbiljan problem sa čvrstim otpadom i otpadnim vodama, jer, kako je istakao, stanje u toj oblasti, u susret pregovorima sa EU, moraće značajno da se promeni.

Kakvo je stanje u toj oblasti rečito govori podatak da svako od nas dnevno proizvde do kilogram komunalnog otpada koji, kako je rekao Vujić, nažalost, ne završava gde bi trebalo, a samo u Vojvodini i dalje postoji oko 450 divljih deponija.

Vujić je naglasio da situacija kod nas nije tako drastično loša, kao što je slučaj sa pojedinim gradovima, pre svega u Africi, ali nije ni dovedena do nivoa koji bismo svi želeli. Mnogo toga, kako je kazao, nedostaje da bi dostigli evropske kriterijume, ali i postoje ozbiljni koraci ka uređenju sistema upravljanja otpadom.

Među tim koracima, on je posebno istakao činjenicu da kod nas starih guma više nema po deponijama i potocima i da se sve one recikliraju, a i u oblasti elektronskog otpada ostvaren je veliki napredak jer postoji sistem produžene odgovornosti proizvođača i četiri kompanije koje, kvalitetno vrše reciklažu te vrste otpada.

Vujić je kazao da je upravljanje čvrstim otpadom kompleksna oblast i da njena problematika ne zaobilazi ni jednu državu Jugoistočne Evrope o čemu svedoči i činjenica da se u susednoj Hrvatskoj već nedeljama nagoveštava da ta članica EU neće stići da do 2020. godine ispuni propisane smernice.

„To je slučaj sa svim zemljama Jugoistočne Evrope i upravo jedan od ciljeva ovogodišnjeg ISWA kongresa jeste kako pomoći tim zemljama da se konačno pridruže zapadnim zemljama i lakše dostignu ciljeve Evropske unije koji su dosta striktni i teški“, precizirao je Vujić i dodao da će se na kongresu pre svega govoriti o povećanju procenta reciklaže, ali i o drugim tretmanima otpada koji uopšte ne postoje južno i istično od Budimpešte.

Izvor: tanjug.rs

Vesna Vukajlović