Svetske zalihe nafte se prebacuju na more

Vesti | Svet | Goriva | Nafta

Trgovci naftom bore se da pronađu brodove, železničke vagone i naftovode za skladištenje goriva, jer se konvencionalna skladišta popunjavaju usled obilne ponude i pada tražnje u vreme pandemije koronavirusa.

Foto-ilustracija: Pixabay

Svet je prepun zaliha nafte, a desetine tankera rezervisani su poslednjih dana da, kao plutajuća skladišta, nose najmanje 30 miliona barela mlaznog goriva, benzina i dizela, navodi Rojters. Oko 130 miliona barela sirove nafte već se nalazi u plutajućim skladištima.

Prema podacima trgovaca i prevoznika nafte, kopneni rezervoari su već puni ili zauzeti.

Potražnja za naftom i njenim derivatima pala je za čak 30 odsto, jer su vlade širom sveta poručile građanima da ostanu kod kuće kako bi sprečile širenje koronavirusa – što je prizemljilo avione, a automobile ostavilo parkiranim.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK), Rusija i drugi veliki proizvođači sklopili su dogovor o smanjenju proizvodnje, ali taj sporazum će smanjiti zalihe samo za oko 10 odsto i počeće da se sprovodi od maja.

Rojters napominje da je teško proceniti ukupni svetski kapacitet skladištenja nafte, ali su znakovi da je granica dostignuta sve očigledniji.

Povećan broj skladišta na moru je jedan od pokazatelja, jer je skuplje od skladištenja na kopnu i može biti tehnički zahtevno, objašnjava britanska agencija.

Izvor: RTS