Svetske metropole potpisale deklaraciju o dostizanju nulte emisije CO2 do 2030. godine

Vesti | Mobilnost | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Pixabay

Gradonačelnici 12 velikih gradova uključujući Pariz, Los Anđeles, Meksiko Siti i London, potpisali su u ponedeljak u Parizu deklaraciju kojom se obavezuju da će čuvati životnu sredinu i težiti „nultim emisijama“ CO2 do 2030. godine.

London je već preduzeo konkretan potez tako što su uveli uveo gotovo dvostruko veći namet za najstarije automobile koji žele da uđu centar grada.

U deklaraciji, čija je svrha ublažiti posledice klimatskih promena, a potpisanoj u sklopu sastanka mreža gradova C40, gradonačelnici su obećali da će „od 2025. zajedno s partnerima kupovati samo autobuse s nultim emisijama i pobrinuti se da veliki deo njihovih gradova do 2030. postanu područja s nultim emisijama”.

Potpisnici deklaracije su gradonačelnici Londona, Pariza, Los Anđelesa, Barselone, Kjota, Vankuvera, Meksiko Sitija, Kopenhagena, Ouklenda, Sijetla, Milana i Kejp Tauna. Podržava ih i Tokijo, koji se za bolju zaštitu životne sredine bori još od 1990.

Istaknuli su da imaju viziju „budućnosti u kojoj su hodanje, biciklizam i deljenje prevoza glavni načini kretanja gradskog stanovništva“. Obavezali su se da će im dati prioritet, smanjiti broj vozila koja najviše zagađuju vazduh i postupno napustiti korišćenje vozila na fosilna goriva.

Na konferenciji za novinare, gradonačelnik Los Anđelesa Erik Garseti istakao je da će više od 382 američkih gradova, i demokratskih i republikanskih, sprovesti Pariski sporazum o klimi iako ga je američki predsednik Donald Tramp odbacio.

„To je 77 miliona Amerikanaca“, rekao je on.

Gradonačelnik Ouklenda Fil Gof upozorio je da su klimatske promene „najveća pretnja okolišu, ekonomska pretnja i pretnja dobrobiti čoveka.“

S tim u vezi, gradonačelnik Londona Sadiki Kan objavio je da London od ponedeljka uvodi gotovo dvostruko veći namet za najstarije automobile koji žele ući u gradsko jezgro. Automobili registrovani pre 2006.  moraće umesto 11,5 funti za to doplatiti još 10 funti.

„Vazduh je loš, ali je i ubica. U Londonu ima dece sa slabije razvijenim plućima. Odrasli pate od raznih bolesti uzrokovanih lošim kvalitetom vazduha, od astme do demencije i moždanih udara”, rekao je Kan za Rojters.

C40 okuplja 91 grad iz celog sveta u cilju borbe protiv klimatskih promena.

Mreža je u Parizu organizirala dvodnevni skup „Together4Climate“ (Zajedno za klimu) na kojem su učesnici razmenili ideje o stvaranju čišćih, zdravijih i održivijih zajednica, podsticanju zelene ekonomije i inovacija.