Svetska zelena ekonomija skoro iste veličine kao i sektor fosilnih goriva

Foto: pixabay

Definicija Zelene ekonomije koju je dao UNEP (United Nations Environment Programme) glasi: “Ekonomija čiji rezultati dovode do poboljšanja ljudskog blagostanja i socijalne jednakosti, dok značajno smanjuje rizike po životnu sredinu”.

Svetska zelena ekonomija, prema grupi koja se bavi statistikom svetskog tržišta, FTSE Russel, sada predstavlja ukupni tržišni udeo sličan onom u sektoru fosilnih goriva. Organizacija berzanskih indeksa kaže da održiva ekonomija raste za razliku od tržišta fosilnih goriva koje se smanjuje.

Prema ovoj organizaciji, ako se sa trenutnim trendovima nastavi, do 2030. godine zelena ekonomija će činiti 7% globalne tržišne kapitalizacije, a čitavih 10% ako se zelene investicije povećaju. Tržišna kapitalizacija je glavni indikator veličine i obima prometa na berzi.

Industrijske firme su glavna preduzeća koja su uključena u zelenu ekonomiju, a potom oni iz komunalnih, tehnoloških, hemijskih i građevinskih sektora.
Prema poslednjem izveštaju velike kompanije čine oko dve trećine kapitalizacije zelenog tržišta ali malih i srednjih preduzeća ima više.

Kompanija Microsoft čini 2,4% tržišta sa svojom klaud infrastrukturom i videokonferencijskom tehnologijom. U pogledu nacionalnog unosa, SAD čine najveći element zelene ekonomije u odnosu na novčanu vrednost, dok Japan i Evropa imaju najveću zelenu izloženost u smislu broja uključenih preduzeća. Nemačka i Francuska su posebno veliki evropski igrači sa više od prosečne zelene izloženosti od kojih svaka čini oko 4% zelenog sektora.

Čovečanstvo se na pragu 21. veka suočava sa najvećom krizom u modernoj istoriji, koja može imati dramatičan tok i neizvestan ishod. Istraživači ističu, da ovu veliku krizu današnjeg sveta čini istovremeno preklapanje: sve veće iscrpljivanje prirodnih resursa, klimatske promene i kriza globalnog ekonomskog sistema. Ovi ključni uzroci traže hitan odgovor i rešenje. Stoga, moramo praviti planove za pronalaženje novih načina opstanka i da odredimo put prema zelenoj ekonomiji, koja će podići ljude iz siromaštva i zaštiti životnu sredinu.

Milan Zlatanović

Izvor: energylivenews