Svetska zdravstvena organizacija proglasila globalno vanredno stanje zbog koronavirusa

Vesti | Svet | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Unsplash (Lucrezia Carnelos)

Svetska zdravstvena organizacija je juče saopštila da epidemija novootkrivenog koronavirusa predstavlja vanredno stanje na globalnom nivou.

Glavni razlog za proglašavanje hitnosti u celom svetu, prema rečima generalnog direktora Tedrosa Adanoma Gebrejesusa, leži u situaciji u drugim zemljama, a ne u Kini iz koje je virus i potekao, a najveću zabrinutost izaziva mogućnost njegovog širenja u zemljama sa slabim zdravstvenim sistemima.

U trenutku donošenja odluke, van kineske teritorije je zabeleženo 83 slučaja oboljevanja u 18 zemalja, od toga nijedan sa smrtnim ishodom. Sedam bolesnika nikada nije putovalo u Kinu.

Svetska zdravstvena organizacija je preporučila da se ubrza razvoj vakcine i dijagnostifikacija, kao i da se oceni pripremljenost svake pojedinačne zemlje. Stručnjaci su ocenili da nema potrebe za uvođenjem mera koje bi narušavale međunarodna putovanja i trgovinu.

Prema poslednjim dostupnim informacijama kineskih zvaničnika, od decembra je preminulo 213 osoba, a obolelo je njih 9.692. Virus može da se prenese s čoveka na čoveka.

Naučnici su izneli grube procene da bi stopa smrtnosti pacijenata mogla da bude 2 odsto. Poređenja radi, virus SARS je „ubijao“ oko 10 odsto zaraženih.

„Vreme je za činjenice, a ne strah. Vreme je za nauku, a ne glasine. Vreme je za solidarnost, a ne stigmu“, naglasio je direktor na zatvaranju sastanka Odbora za hitne slučajeve pri Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

Mnoge zemlje, poput Australije, Indije, Francuske, ali i Srbije, evakuišu svoje stanovnike iz Kine. Ljudi preventivno nose zaštitne maske, koje su počeli da stavljaju i svojim ljubimcima.

Kineske vlasti su za samo 5 dana izgradile bolnicu namenjenu za bolesnike.

Koronavirusi predstavljaju grupu virusa-izazivača infekcije disajnih organa. Mogu da se manifestuju kao obična prehlada, ali pojedine vrste imaju i smrtni ishod. Njihovo ime potiče od latinske reči za krunu ili oreol, corona, zato što izgled virusa ispod mikroskopa podseća na te objekte. Simptomi zaraženosti su i kašalj i kijanje, otežano disanje i malaksalost.

Novootkriveni virus je sedmi koronavirus koji napada ljudsku vrstu.

Njegovo poreklo se vezuje za pijace u gradu Vuhan u centralnoj Kini, a virus je na pacijente prešao sa životinja. Na tamošnjim tržnicama se prodaje različito meso, kao i žive jedinke – od živine preko morskih stvorenja, slepih miševa i zečeva do zmija.

Jelena Kozbašić