Svetska banka spremna da pomogne i podrži Srbiju da unapredi oblast zaštite životne sredine

 

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan razgovarao je juče sa članovima delegacije Svetske banke koju je predvodio Sameh Vahba, direktor Globalne prakse za urbanistički i teritorijalni razvoj, upravljanje rizicima od nepogoda i otpornost na katastrofe.

Razgovor je bio posvećen mogućnostima saradnje sa ovom međunarodnom finansijskom institucijom, u kontekstu globalnih ekoloških izazova i neophodnosti unapređenja zaštite životne sredine Srbije.

– Ministarstvo je postiglo dobre rezultate u oblasti zaštite životne sredine u poslednjih godinu dana zahvaljujući profesionalnom i odgovornom pristupu problemima, ali za postizanje svih ciljeva je neophodna izgradnja materijalnih i kadrovskih kapaciteta, i tu su svaka pomoć i inicijativa dobrodošli, istakao je ministar Trivan.

Direktor Sameh Vahba ukazao je na globalni značaj rešavanja pitanja boljeg upravljanja čvrstim otpadom i prerade otpadnih voda.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

On najavio objavljivanje publikacije koja između ostalog, sadrži procenu da, ukoliko se nastavi sa sadašnjim praksama u upravljanju čvrstim otpadom, do 2050. godine biće 70 odsto više otpada u svetu, a da će se narodi u Africi, severnoj Aziji pa i Evropi suočiti sa svojevrsnom krizom plastike.

On je ukazao na instrumente Svetske banke za pomoć zemljama u postizanju ekoloških ciljeva: boljeg upravljanja otpadom, prerade otpadnih voda, održivosti gradova, itd.

– Postoje različite mogućnosti za investiranje sredstava u zaštitu životne sredine, i Svetska banka će pružiti pomoć i podršku Srbiji da unapredi oblast zaštite životne sredine, istakao je Vahba.

Ministar Trivan je, nakon što su njegovi saradnici predstavili konkretne rezultate u oblasti upravljanja otpadom i strateškog planiranja, izrazio spremnost za uvažavanje sugestija i ostvarivanje saradnje koja će doprineti boljoj životnoj sredini i zdravijoj budućnosti Srbije.

Milisav Pajević