Sveta statua sa Uskršnjeg ostrva uništena usled udara kamiona

Turizam

Foto-ilustracija: Unsplash (Thomas Griggs)

Policija je 1. marta uhapsila Čileanca nakon što je svojim kamionom naleteo na jednu od čuvenih statua sa Uskršnjeg ostrvamoai. Optužen je za nanošenje štete nacionalnom obeležju.

Lokalne vlasti veruju da je nesreća izazvana kvarom na kočnicama, zbog čega se vozilo u privatnom vlasništvu nekontrolisano sklizalo nizbrdo. Udarac je rezultovao značajnim oštećenjem skulpture i platforme ahu za koju je bila pričvršćena.

Gradonačelnik ostrva Pedro Pablo Petero Edmunds Paoa zahteva pooštravanje postojećih propisa i zabranu vožnje u blizini moai figura starih nekoliko stotina godina. Tu meru je neuspešno pokušao da uvede pre 8 godina, ali veruje da bi prošlonedeljna nezgoda mogla da bude podsticajni faktor za ponovno razmatranje predloga.

Nastanak oko 1.000 ogromnih skulptura, raspoređenih po Uskršnjem ostrvu, i dalje predstavlja misteriju. Pretpostavlja se da su ih pre otprilike 500 godina od crvenog kamena vulkanskog porekla isklesali stanovnici polinežanskih ostrva, narod Rapa Nui, i da su bili napravljeni kao simboli koji predstavljaju pretke ili znamenite žive ličnosti.

Imajući u vidu dimenzije i masu kipova, nezamislivo je da je za njihovu izradu, transport i postavljanje bila dovoljna ljudska snaga, pa su pojedini arheolozi tvrdili da su u pobrojane poslove prste umešali vanzemaljci. Najviši moai, nazvan Paro, bio je visok gotovo 10 metara i težak 82 tone. Stručnjaci su oborili tu teoriju, dokazavši da su Polinežani mogli da prenose teret uz pomoć razrađenog sistema klade i konopca. Uprkos mnogobrojnim istraživanjima, kameni džinovi još su obavijeni velom tajne.

Nacionalni park naroda Rapa Nui se nalazi na UNESKO-voj listi svetske kulturne baštine.

Svako narušavanje izgleda statua probudi gnev zajednice. Finskom turisti koji je otkinuo deo uveta s jedne od njih 2008. godine je izrečena kazna od 17.000 dolara i određena trogodišnja zabrana prilaska ostrvu.

 Jelena Kozbašić