Svet je stao, priroda se leči!

Nakon što je Evropska agencija za okolinu (EEA) prošle nedelje potvrdila veliko smanjenje koncentracija zagađujućih materija u vazduhu, posebno koncentracije azot-dioksida (NO2), nova potvrda stigla je i iz Evropske svemirske agencije (ESA). Zahvaljujući uvođenju karantina i strogih mera ograničenja kretanja širom Evrope i posledičnog smanjenja automobilskog saobraćaja i drugih aktivnosti, u velikim evropskim gradovima značajno smanjena nivoa zagađenja vazduha. To potvrđuju i najnoviji podaci ESA-e objavljeni krajem prošle nedelje, a temelje se na snimcima satelita „Copernicus Sentinel-5“.

Foto-ilustracija: Unsplash (Jack Gisel)

Naučnici iz Nizozemskog kraljevskog meteorološkog zavoda (KNMI) koristili su podatke sa satelita „Copernicus Sentinel-5P“ za praćenje vremenskih prilika i zagađenja u Evropi, i to za period od 14. do 25. marta, te su ih uporedili s mesečnim prosekom koncentracija iz 2019. godine. Na satelitskim snimcima je veoma jasno uočljivo smanjenje koncentracija štetnih materija u velikim evropskim gradovima, naročito štetnog azot-dioksida, među kojima su Pariz, Madrid, Milano, Barselona, Brisel i Frankfurt.

Koncentracije azot-dioksida variraju iz dana u dan zbog promena vremena te se zaključci ne mogu izraditi posmatranjem podataka za jedan dan“, objašnjava Henk Eskes iz KNMI-ja zašto je odabrano razdoblje od 14. do 25. marta 2020. godine. „Posmatranjem podataka za određeni vremenski period, u ovom slučaju za 10 dana, u mogućnosti smo da uočimo promene zbog ljudske aktivnosti. Hemija naše atmosfere je složena, a postotni pad koncentracija zagađujućih materija u vazduhu može se donekle razlikovati od pada emisija. Atmosferski modeli, koji uzimaju u obzir dnevne promene vremena u kombinaciji s inverznim tehnikama modeliranja, potrebni su nam za merenje uticaja emisija temeljem satelitskih promatranja“, dodaje Henk Eskes.

Naučnici su, zato, u saradnji s kolegama iz celog sveta izvršili detaljnu analizu korišćenjem raspoloživih podataka o vremenu i inverznog modeliranja kako bi interpretirali posmatrane koncentracije i procenili utcaj mera ograničenja kretanja zbog sprečavanja širenja koronavirusa.

Kako se navodi u ESA-inom saopštenju, pomno se nadzire situacija na severu Evrope, uključujući Nizozemsku i Ujedinjeno Kraljevstvo, no naučnici su uočili veću varijabilnost zbog promenjivih vremenskih prilika. Stoga će nova ovonedeljna merenja omogućiti procenu promena koncentracije azot-dioksida iznad severozapadne Evrope.

Foto-ilustracija: Unsplash (Vladimir Ivanov)

„Specifičnost satelita ‘Copernicus Sentinel-5P’ je njegova velika prostorna rezolucija i sposobnost preciznog posmatranja tragova gasova sa efektom staklene bašte u poređenju s drugim satelitskim misijama, omogućuju nam ova jedinstvena merenja koncentracija azot-dioksida iz svemira“, rekao je Klaus Cener, vođa misije Sentinel-5P u Evropskoj svemirskoj agenciji.

Prema podacima EEA-a poslednjih nedelja su u mnogim italijanskim gradovima smanjene koncentracije azot-dioksida. U Milanu su, na primer, prosečne koncentracije NO2 u poslednje četiri nedelje bile najmanje 24 odsto niže u odnosu na četiri nedelje pre, dok je prosečna koncentracija od 16. do 22. marta bila 21 odsto niža nego iste nedelje 2019. godine.

U Bergamu, italijanskom gradu koji se nalazi u središtu epidemije koronavirusa, koncentracija NO2 je u poslednje četiri nedelje u stalnom opadanju, a od 16. do 22. marta bila je 47 odsto niža nego iste nedelje 2019. godine. Takođe, u Rimu su prosečne koncentracije NO2 u protekle četiri nedelje bile 26-35 odsto niže u odnosu na istu nedelju prošle godine. Slični trendovi uočeni su i u drugim evropskim gradovima u kojima je uveden karantin i sprovedene stroge mere ograničenja kretanja, pa je u istom periodu, od 16. do 22. marta, u Barseloni koncentracija NO2 smanjena za čak 55 odsto. U Madridu se u prosečan nivo NO2 u jednoj nedelji smanjio za 56 odsto, a u odnosu na istu nedelju 2019. godine smanjenje iznosi 41 odsto. U Lisabonu je koncentracija NO2 u istom peridou smanjena za 51 odsto.

Izvor: S.F./Ekovjesnik