Švedska: Prvi svetski elektrifikovan put puni vozila dok su u pokretu (VIDEO)

Vesti | Mobilnost | Svet

U Švedskoj je otvoren prvi put na svetu koji puni baterije električnih automobila i kamiona dok se kreću po njemu. Svečano otkrivanje eRoadArlanda upriličeno je 11. aprila 2018. godine, a vlasti su već kreirale mapu budućeg proširenja elektrifikovane saobraćajne mreže.

Skandinavska država stimuliše povećanje broja vozila na električni pogon na svojim ulicama u cilju postizanja potpune nezavisnosti od fosilnih goriva do 2030. Šveđani nastoje da emisije štetnih gasova u sektoru transporta redukuju za 70 odsto, a elektrifikovane saobraćajnice samo su jedno od sredstava za ispunjavanje planova.

Dva kilometra javnog puta u blizini švedske prestonice Štokholma, koja vode ka aerodromu Arlanda, opremljeno je neobičnom prugom koja prenosi energiju na vozila priključena na nju pokretnom rukom.

Prednost „dinamičnog“ punjenja nasuprot statičnom je da u tom slučaju baterije električnih prevoznih sredstava mogu da budu manje, a samim tim i troškovi njihove proizvodnje niži.

Ukupna dužina svih saobraćajnica u Švedskoj iznosi oko pola miliona kilometara. Hans Sal, izvršni direktor projekta, izjavio je da bi za održiv sistem transporta bilo dovoljno elektrifikovati samo autoputeve, odnosno 20 hiljada kilometara. Svoje mišljenje argumentuje činjenicom da nijedan autoput nije udaljen od drugog više od 45 minuta vožda i da bi električna vozila ovu razdaljinu mogla da prelaze bez ikakvih teškoća. Istakao je da su pojedine kolege ambicioznije od njega i da smatraju da je dovoljno obezbediti struju za tek 5 hiljada kilometara saobraćajnih sistema.

Trošak elektrifikacije iznosi milion evra po kilometru što je 50 puta jeftinije u odnosu na konstruisanje urbane tramvajske linije. Pruga je potpuno bezbedna za „bosonogo“ hodanje po njoj. Električni napon na površini je 1 volt. Struja se, prema Salovim navodima, nalazi 5 do 6 centimetara u zemlji.

Jelena Kozbašić