Švedska obezbedila preko 7 miliona evra za povećanje energetske efikasnosti u BiH

Vesti | Region

Foto-ilustracija: Unsplash (Jon Flobrant)

Švedska izdvaja 7,2 miliona evra (14 miliona KM) za dva projekta čiji je cilj smanjenje uticaja prekomerne potrošnje energije na okolinu i poboljšanje energetske efikasnosti javnih i stambenih zgrada u Bosni i Hercegovini.

Prosečna potrošnja energije u javnim i stambenim zgradama u BiH je preko pet puta veća od godišnje potrošnje energije u zgradama koje se nalaze u sličnim klimatskim uslovima u zemljama Evropske unije. Usled prekomerne upotrebe energije, i drugih izvora zagađenja, 99,6 odsto stanovništva izloženo je PM2,5 zagađenju vazduha što premašuje smernice Svetske zdravstvene organizacije (WHO). Takođe, podaci WHO ukazuju da se 27 odsto svih smrtnih slučajeva u BiH može prepisati zagađenju vazduha. Domaće vlasti mogu iskoristiti unapređenje energetske efikasnosti za ekonomski, zdravstveni i društveni opravak od koronavirus krize.

Johanna Strömquist, ambasadorka Švedske u Bosni i Hercegovini izjavila je „Nivo zagađenja vazduha u Bosni i Hercegovini mora se smanjiti kako bi se sačuvali životi i okolina. Povećanje energetske efikasnosti je ključno u borbi protiv zagađenja vazduha. Takođe, doprinosi pozitivnim ekonomskim i društevnim koristima za građane. Iz tih razloga Švedska će nastaviti da podržava Bosnu i Hercegovinu kako bi se povećala energetska efikasnost javnih i industrijskih zgrada. Ujedno, podrška će uključivati i ​​poboljšanje energetske efikasnosti stambenih zgrada.”

Gotovo sve zgrade izgrađene su bez smernica o energetskoj efikasnosti, imaju lošu toplotnu izolaciju, stare sisteme grejanja i lošu rasvetu. Zbog nedostatka investicija, javne i stambene zgrade su u lošem stanju i neophodna je njihova hitna obnova. Pored potencijala za uštedu energije, poboljšanjem energetske efikasnosti javne i stambene zgrade imaju značajan potencijal za smanjenje emisija gasova sa efektima staklene bašte, kroz realizaciju mera unapređenja sistema grejanja i zamene energenata.

Foto-ilustracija: Unsplash (Gonz DDL)

Trogodišnji projekat, koji će realizovati Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), „Dekarbonizacija u stambenom sektoru Bosne i Hercegovine“ ima za cilj razvoj finansijskih mehanizama za sprovođenje mera energetske efikasnosti u stambenim zgradama, uz kreiranje zelenih radnih mesta i smanjenje emisija CO2. Aktivnosti će biti provedene u 36 opština.

Steliana Nedera, predstavnica UNDP-a u BiH istakla je: „Vlade moraju odabrati da investiraju u zelenu ekonomiju koja koristi obnovljive izvore energije, a ne fosilna goriva, kako bi se usporili razarajući efekti klimatskih promena i zaštitila okolina. UNDP sarađuje sa Švedskom na ubrzanom prelasku na zelenu energiju i poboljšanju energetske efikasnosti kako bi se pomoglo Bosni i Hercegovini da se oporavi od recesije izazvane koronavirusom koja šteti društvenim i ekonomskim prilikama.“

Švedska će nastaviti da finansira projekat “Zeleni ekonomski razvoj” (GED), u iznosu od preko pet miliona evra, čiji je cilj unapređenje energetske efikasnosti i stimulisanje upotrebe obnovljivih izvora energije u javnim zgradama i proizvodnim procesima malih i srednjih preduzeća. Projekat predviđa smanjenje ugljen-dioksida za 2.500 tona godišnje i uštedu troškova energije od preko 700.000 evra. Uzimajući u obzir da sektor malih i srednjih preduzeća u BiH u proseku troši do 35 odsto više energije za svoje proizvodne procese nego što je potrebno, GED projekat će podržati mala i srednja preduzeća kroz implementaciju šeme podsticaja za zeleno finansiranje kroz subvenciju kamatnih stopa za mere energetske efikasnosti/obnovljive energije.

Foto-ilustracija: Pixabay

Projekt će omogućiti svim nivoima vlasti da prate, analiziraju i procenjuju potrošnju energije, troškove, emisije, energetske investicije i podatke o uštedama u zgradama javnog sektora, istovremeno podržavajući proces pristupanja EU, ispunjavanjem Direktive o energetskoj efikasnosti zgrada, Direktive o energetskoj efikasnosti i Direktive o obnovljivoj energiji i pratećim ciljevima vezanim za ove oblasti.

Uštede energije u javnim objektima osiguraće se realizacijom mera energetske efikasnosti na fasadama zgrade i sistemu grejanja objekta, kao i ugradnjom obnovljivih izvora energije. Pomoć će biti pružena i marginalizovanim porodicama, koje žive u ruralnim područjima bez pristupa električnoj energiji, instaliranjem fotonaponskih solarnih sistema kako bi se osigurala struja i topla voda za 15 domaćinstava.

Do 2024. godine oba projekta će doprineti energetskoj obnovi najmanje 30 javnih zgrada, modernizaciji šest sistema javne rasvete, postavci 12 solarnih sistema za pripremu tople vode/fotonaponskih sistema u javnom sektoru i kreiranju 1.200 zelenih radnih mesta u BiH. Realizacija mera energetske efikasnosti značajno će doprineti privrednom i društvenom razvoju zemlje kroz podsticanje građevinske industrije, unapređenje veština građevinskih radnika u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, poboljšanju uslova rada i boravka korisnika, smanjenju računa za energiju za javni sektor i domaćinstva, itd.

Izvor: UNDP