Švedska izdvaja 7,8 miliona KM za energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije u BiH

Foto-ilustracija: energetskiportal.rs

Švedska vlada izdvaja 7,8 miliona KM za nastavak projekta „Zeleni ekonomski razvoj kako bi se smanjio uticaj prekomerne potrošnje energije na okolinu i podstakao prelaz na korišćenje čiste energije u javnom sektoru, saopšteno je iz UNDP-a. Projekat predviđa smanjenje emisija CO2 za 3.900 tona godišnje i uštedu troškova energije u Bosni i Hercegovini za preko 1 milion KM.

Švedska vlada je opredeljena da podrži Bosnu i Hercegovinu u nastojanju da smanji emisije ugljen dioksida pomažući vlade na svim nivoima vlasti da prihvate energetsku efikasnost jer ona donosi ekonomske, socijalne i ekološke koristi stanovništvu. Koraci koje vlasti preduzmu danas će uticati na emisije ugljen dioksida u narednim decenijama, istakla je Marie Bergström, šefica Švedske razvojne agencije. Trogodišnji projekt, koji će implementirati Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), će uticati na smanjenje visoke potrošnje energije kroz povećanje energetske efikasnosti i podsticaj korišćenja obnovljivih izvora energije u javnim zgradama u celoj zemlji.

Zelena ekonomija i održivi razvoj ključni su stubovi Agende 2030. Promocijom obnovljivih izvora energije i povećanjem energetske efikasnosti javnih zgrada u BiH smanjićemo emisije ugljen dioksida koje uzrokuju klimatske promene, ali i zagađenje vazduha što uzrokuje ozbiljne zdravstvene probleme istakla je Sezin Sinanoglu, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH.

Uštede energije u javnim zgradama realizovaće se ugradnjom toplotne izolacije, nove stolarije, kotlova na biomasu, visoko efikasnih pumpi, termostatskih ventila i solarnih panela. Kako bi se smanjili troškovi javne rasvete, instaliraće se LED rasveta koja može smanjiti mesečne komunalne račune i do 60 odsto.

Projekat će se temeljiti na prethodnim naporima Vlade Švedske i UNDP-a, pružajući podršku vlastima da usklade zakonodavstvo sa relevantnim direktivama Evropske unije. Aktivnosti će doprineti definisanju zgrada gotovo nulte energetske potrošnje u BiH, odražavajući nacionalne i lokalne uslove pri određivanju minimalnih zahteva za energijom iz obnovljivih izvora. Takođe, projekat ima za cilj pomoći marginalizovanim porodicama, koje žive u ruralnim područjima bez pristupa električnoj energiji, postavkom hibridnih fotonaponskih i solarnih toplotnih sistema koji će osigurati električnu energiju i toplu vodu za 24 domaćinstva.

Do 2020. godina kada je planiran završetak projekta, biće utopljene 54 javne zgrade i osigurana 425 radna mesta u BiH. Realizacija mera energetske efikasnosti značajno će doprineti privrednom i društvenom razvoju zemlje kroz podsticanje građevinske industrije, unapređenjem veština građevinskih radnika u oblasti energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, poboljšanjem uslova rada i boravka korisnika, itd. Kroz ulaganja u utopljavanje zgrada i obnovljive izvore energije, projekst će doprineti smanjenju zdravstvenih problema i negativnih efekata na privredu zbog izuzetnog zagađenja vazduha uzrokovanog gorivima poput lož ulja, uglja, itd.

izvor: klix.ba

Sandra Jovićević