Sve više energetski zaštićenih kupaca

Vesti | Srbija

eeeSvakog meseca se povećava  broj građana koji besplatno dobijaju 120 do 250 kilovat sati struje , kako EPS javlja. Skupa procedura mnogima je i dalje glavna prepreka da ostvare to pravo. Prva dva meseca uglavnom se prikupljala papirologija za zahteve, pa je besplatne kilovate u martu već dobilo oko 35.000 najsiromašnijih, duplo više nego u februaru. Trećina tih popusta ostvarena je na području Niške distribucije. Za zahtev treba oko 2.000 dinara, a tek trećina lokalnih samouprava oslobodila je ugrožene tog plaćanja.

U jednoj od najsiromašnijih opština, Prokuplju, efekta, kažu, ima – jer su olakšali svim kategorijama. Dragan Piljević, predsednik Narodne kancelarije u Prokuplju, kaže da je u prva četiri meseca 2016. godine podneto 544 zahteva a odobreno je 500. „Za razliku od prethodne 2015. to je pet puta više“, ističe Piljević. Svi primaoci socijalne pomoći, to pravo direktno ostvaruju u socijalnim ustanovama. Ostala domaćinstva zahteve podnose u lokalnim samoupravma u zavisnosti od broja članova, prihoda i stambene površine, po skali od 13.595 dinara za jednočlana do 32.884 dinara za šestočlana domaćinstva.

 „Najčeši razlog zbog čega pojedinci ne mogu da ostvare ovo pravo, pre svega radi se o porodicama koje nisu korisnici dečjeg dodatka ili socijalne pomoći, jesu višak stambenog prostora, odnosno ukupni mesečni prihodi domaćinstva“, kaže Slađana Vujanac iz Odeljenja za društvene delatnosti u Kraljevu. Vlada je u budžetu za dotiranje računa za struju i gas najsiromašnijih građana izdvojila milijardu i 600.000 dinara, dvostruko više nego prošle godine.

Vesna Vukajlović

Izvor : www.rts.rs