Sve više električne energije na svetu se proizvodi iz obnovljivih izvora

Foto-ilustracija: Pixabay

Najnoviji izveštaj o globalnoj proizvodnji struje pomoću energije vetra i sunca pokazuje da su obnovljivi izvori tokom 2019. godine još jednom oborili rekord. Na svetu je zahvaljujući ova dva resursa generisano 8,2 odsto električne energije – što je znatan skok u poređenju sa njihovim udelom od 3,4 odsto u energetskom miksu planete tokom 2013. godine.

Čak 18 odsto proizvedene električne energije u Evropi bilo je čistog porekla, dok su se Kina, Sjedinjene Američke Države i Indija zabeležile nešto niže procente vetroenergije i energije sunca u proizvodnji struje – ali su i dalje bile iznad svetskog proseka.

Prema proračunima, evropski kontinent je prednjačio u energetskoj tranziciji u odnosu na ostatak sveta, pri čemu se najbolje pokazala Danska – sa više od 50 odsto električne energije dobijene upravo iz obnovljivih izvora. Za njom slede Irska, sa 30 odsto, Nemačka, sa 29 odsto, i Portugal, sa 27 odsto.

Dejv Džouns, analitičar nezavisnog istraživačkog instituta Ember, koji je i sproveo istraživanje, objasnio je da se, zbog pandemije i posledičnog osmišljavanja paketa oporavka, nalazimo na prekretnici. „Vlada zemalja ne smeju da usmeravaju novac ni u proizvodnju energije iz uglja ni u proizvodnju energije iz gasa kako bi se ubrzao prelazak na čistu energiju“, rekao je on.

Jelena Cvetić