Sve više domaćinstava u Evropi koristi energiju iz obnovljivih izvora

Foto-ilustracija: Unsplash (Stephan Bechert)

Kako izveštava Nova ekonomija, petina energije koja se koristi za klimatizovanje prostora u Evropskoj uniji dolazi iz obnovljivih izvora energije, a postotak domaćinstava i privrednih subjekata koji se greju ili hlade na održive načine se uvećava iz godine u godinu.

Eurostat navodi da se po korišćenju obnovljivih izvora energije u 2018. godini naročito istakla Švedska, u kojoj je dve trećine (65 odsto) objekata klimatizovalo prostor na taj način.

Više od polovine energije za grejanje i hlađenje dolazi iz obnovljivih izvora energije koristilo se i u Letoniji (56 odsto), Finskoj (55 odsto) i Estoniji (54 odsto).

Obnovljivi izvori energije su sačinjavali najmanji deo energetskog miksa za klimatizaciju prostora u u Irskoj i Holandiji (obe po 6 odsto), Belgiji (8 odsto) i Luksemburgu (9 odsto).

Statistička kancelarija EU u obnovljive izvore energije računa i energiju koja se zarobljava toplotnim pumpama, za koje procenjuje da je predstavljala 27 odsto celokupne „zelene“ energije za grejanje i hlađenje.

Izvor: Nova ekonomija