Sve veća zainteresovanost za povrtarstvo u Srbiji

Vesti | Hrana | Srbija

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić i akademik Dragan Škorić poručili su da vredi ulagati u proizvodnju povrća, koja je ozbiljan, dugoročan i profitabilan porodični komercijalni posao.

Foto-ilustracija: Pixabay

Povodom nedavnog poziva srpskim državljanima, koji su privremeno ili trajno izgubili posao u inostranstvu, da u Srbiji osnuju ekonomski održiva poljoprivredna gazdinstva ili da se priključe nekoj od postojećih zadruga, Nacionalnom timu za preporod sela Srbije, čiji su kopredsednici Krkobabić i Škorić, stigla su brojna pitanja onih koji se interesuju za ulaganje u povrtarstvo.

Krkobabić je posebno ukazao na neophodnost udruživanja kako bi mali i srednji proizvođači mogli lakše i jeftinije da nabavljaju, a brže i skuplje prodaju svoje proizvode.

Zadružnoj ekonomiji, zasnovanoj na principima solidarnosti i neutralnosti, prioritetni cilj nije uvećanje profita. Imperativ je boljitak svih učesnika – zadrugara, kooperanata i članova njihovih porodica, uz ostvarenje optimalne dobiti, poručio je ministar.

U povrtarstvu postoje veliki neiskorišćeni potencijali, što potvrđuje i podatak da u Srbiji povrće proizvodi 14.000 specijalizovanih poljoprivrednih gazdinstava na približno 150.000 hektara.

Vrednost proizvedenog povrća prošle godine bila je 43,7 milijardi dinara, što je 8,7 odsto ukupne poljoprivredne proizvodnje.

Beleži se i suficit u spoljnotrgovinskom bilansu – prošlogodišnji izvoz povrtarskih kultura od 116 miliona evra veći je od uvoza iste godine za 18 miliona evra.

To je dokaz da Srbija može da bude još veći izvoznik povrća i da je u tome šansa budućih povrtara. Neiskorišćene mogućnosti za veću proizvodnju i veći izvoz su velike, što pokazuju podaci da uvozimo paradajz, crni i beli luk, pasulj, boraniju i krompir.

Foto-ilustracija: Pixabay

Nacionalni tim za preporod sela Srbije preporučuje povratnicima iz inostranstva da formiraju poljoprivredno povrtarsko gazdinstvo, zatim da se udruže u specijalizovane povrtarske, a kasnije i u složene zadruge, čime višestruko povećavaju šanse za uspešno poslovanje.

Takođe, u saradnji sa zadružnim savezima Srbije i Vojvodine biće organizovana poseta najuspešnijim povrtarskim zadrugama, u kojima su planirana stručna savetovanja i male praktične škole zadrugarstva.

Za detaljije informacije zainteresovani građani se mogu javiti zadružnim savezima Srbije i Vojvodine i Nacionalnom timu za preporod sela Srbije, navodi se u saopštenju Kabineta ministra bez portfelja zaduženog za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća.

Izvor: Vlada Republike Srbije