„Svaki treći zalogaj hrane direktno zavisi od pčela, a svaki drugi indirektno!“

Petog marta je u Palati Srbija u Beogradu održan prvi okrugli sto o zaštiti pčela od trovanja, u organizaciji Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) i Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS), kojim je zvanično otpočela kampanja „Mesec zaštite pčela”, pod sloganom „Čuvanjem pčela čuvamo sebe”.

Foto: SPOS

Skup je okupio pčelare, poljoprivrednike, stručnjake iz oblasti zaštite bilja i zaštite životne sredine, predstavnike resornih institucija, njih ukupno 62, kao i medije.

Pčele oprašuju više od 80 odsto biljaka koje koristimo u ishrani, a od njih zavisi naš svaki treći zalogaj. One su najbolji pokazatelj bezbedne životne sredine za čoveka jer mogu da žive samo u zdravom i čistom okruženju. Proizvodnja meda u Srbiji opala je sa 12.000 tona u 2015. na 7.000 tona u 2017, a dešava se da fond pčela padne i za petinu godišnje.

Okupljeni na okruglom stolu izneli su najznačajnije faktore koji ugrožavaju život pčela. To su trovanje, do kojeg najčešće dolazi usled prakse zaprašivanja krpelja i komaraca iz vazduha ili neodgovorne upotrebe pesticida u poljoprivredi, od kojih su mnogi nedozvoljeni i nabavljeni na crnom tržištu. Takođe, pčelarstvo je opterećeno i značajnom birokratijom, kao i problemom manjka kapaciteta u inspekcijama.

Naredni okrugli stolovi održaće se u Novom Sadu (14. marta) i Čačku (26. marta). Pored okruglih stolova, pčelari SPOS koji su zainteresovani za temu mogu poslati predloge rešenja i ocenjivati već pristigla, putem sajta www.jpd.rs. Kampanju je pokrenuo SPOS u okviru četvorogodišnjeg projekta Javno-privatnog dijaloga za razvoj koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi NALED u saradnji sa Republičkim sekretarijatom za javne politike. SPOS im se zahvaljuje na predanom radu na rešavanju ovog problema.

Program održanog okruglog stola možete pogledati OVDE.

Kampanju prati i kratak film o značaju pčela i problemu trovanja (OVDE).

Činjenice o pčelama

  • Pčele podižu godišnje poljoprivredne prinose za 153 milijarde evra na svetskom nivou! U Srbiji je to 148 miliona evra, odnosno 226 miliona evra!
  • Jedna košnica podiže prinose okolnih poljoprivrednika za 370 evra, odnosno 566 evra!
  • Svaki treći zalogaj hrane direktno zavisi od pčela, a svaki drugi indirektno!

Izvor: SPOS