Švajcarski političari na poslovna putovanja idu vozom kako bi smanjili štetne emisije

Mobilnost

Foto-ilustracija: Unsplash (Xavier von Erlach)

Od 1. jula, predstavnici vlasti Švajcarske na poslovna putovanja odlaze isključivo vozom kada su u pitanju destinacije do kojih se iz prestonice Berna stiže za šest sati i manje, poput Pariza, Luksemburga i Firence.

Odluka je sastavni deo švajcarskog Akcionog plana za avio-saobraćaj, usvojenog u decembru prošle godine. Paket propisa u sklopu ovog dokumenta je posvećen zaštiti životne sredine.

Jedan od ambicioznih ciljeva čijem ostvarenju teži švajcarska vlada jeste smanjenje proizvodnje ugljen-dioksida u vazdušnom transportu za 30 odsto. Kako bi to postigli, politički zvaničnici zameniće avionska sedišta onima u vozu, pogotovo kada putuju u svrhe obavljanja poslovnih obaveza. Železnica je, prema njihovim navodima, pouzdan način prevoza nultih emisija.

Švajcarci će nastojati da u narednih deset godina poslovanje svoje federalne administracije učine klimatski neutralnim. Proizvodnja gasova sa efektom staklene bašte trebalo bi da bude snižena za 50 odsto u poređenju sa njihovom količinom ispuštenom 2006. godine.

Kada putuju avionom, politički zvaničnici Švajcarske koristiće isključivo ekonomsku klasu.

Jelena Kozbašić