Švajcarska pomaže u smanjenju rizika od poplava u Paraćinu

Vesti | Srbija | Održivi razvoj

Foto-ilustracija: Pixabay

Jedan od dva projekata, čiji su rezultati implementacije predstavljeni u Beogradu u okviru Nacionalnog programa upravljanja rizikom od elementarnih nepogoda u Srbiji, jeste podizanje visine sedam mostova u Opštini Paraćin. Projekte je finansirala Vlada Švajcarske.

Ovim projektom trebalo bi da se umanji rizik od poplava na teritoriji Paraćina, ujedno i da se poradi na unapređenju sistema rane najave opasnosti od poplava u Užicu.

Drugi projekat bi trebalo da unapredi sistem rane najave rizika od poplave u opštinama oko sliva Zapadne Morave.

Vlada Srbije je podsetila na to da je švajcarska pomoć i podrška umnogome značila u vreme jakih poplava u maju  2014. godine, kao i prilikom sanacije štete i tokom obnove.

Procenjuje se da ukupan iznos donacija koje je Švajcarska ponudila Srbiji u različitim projektima prevencije, odbrane od poplava i obnove iznosi 7,5 miliona švajcarskih franaka, odnosno 6,7 miliona evra.

Jelena Cvetić

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta „Paraćin u slici i reči“ koji je sufinansiran iz budžeta Opštine Paraćin na Javnom pozivu za učešće na opštem konkursu za sufinansiranje projekata radi ostvarivanja javnog interesa u oblasti javnog informisanja u 2019. godini.