Sutra stupa na snagu Uredba o korišćenju pepela u građevinarstvu

Srbija | Upravljanje otpadom

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Republike Srbije gospođa Zorana Mihajlović posetila je 2. jula 2015. godine termoelektranu „Nikola Tesla“.

Ona je ovom prilikom istakla da Uredba o korišćenju pepela kao građevinskog materijala koja je usvojena 25. juna 2015. godine stupa na snagu 3. jula 2015. godine, tako da pepeo od sutra može da se koristi u izgradnji infrastrukturnih objekata. Kako je istakla, korišćenjem pepela u građevinarstvu značajno će biti smanjeni troškovi zaštite životne sredine, ali i troškovi deponovanja pepela. Prema njenim rečima, na deponijama pepela površine oko 1400 metara kvadratnih nalazi se oko 200 miliona tona pepela.

Gospođa Mihajlović je navela da će pepeo biti korišćen za izgradnju Koridora 10 i 11, kao i da će EPS ustupiti pepeo sa deponija za izgradnju objekata javne namene i za izgradnju puteva, dok će kompanijama biti prodavan po cenovniku koji će se tek utvrditi.

Vršilac dužnosti direktora „Putevi Srbije“ gospodin Zoran Drobnjak izjavio je da će ovo preduzeće iskoristiti pepeo za izgradnju 200 metara puta na Koridoru 11 na deonici kod Mislođina. On je dodao i da se tokom ove godine očekuje da bude poznat kvalitet izrade ove deonice.

Inače, u Srbiju se godišnje proizvede između 5 i 6 miliona tona pepela, a poslednjih godina se suvi elektrofilterski pepeo prodaje cementarama.

Sandra Jovićević

foto: novosti.rs