Sutra startuje Cvetoljub

Vesti | Srbija

 

Foto: Pokret gorana Novog Sada

Foto: Pokret gorana Novog Sada

Sutra u 10 sati počinje kamp za Cvetoljube pod nazivom „Špajz u malom ritu“.

To je treći od četiri ovogodišnja Goranska Eko Kampa u organizaciji Pokreta gorana Novog Sada. Ovi tematski kampovi sa bogatim edukativnim i rekreativnim sadržajem namenjeni su deci od šest do 12 godina sa područja cele zemlje.

Cvetoljubi će tri dana u Sremskim Karlovcima provoditi vreme u prirodi – u Dvorskoj bašti, na obroncima Fruške gore na Stražilovu i na Dunavu u Koviljsko- petrovaradinskom ritu.

Tokom kampa mali istraživači će sakupljati i proučavati drvenaste i zeljaste biljke, koje mogu biti ujedno i lekovite i jestive.

Naučiće kako se od biljaka mogu pripremiti testenina, palačinke, ulje, razne mešavine čajeva, ali i kako da naprave herbarijum.

Kada nisu na terenu, boraviće u Ekološkom centru Radulovački koji pruža odlične uslove za edukaciju dece.  Program kampa će voditi stručna saradnica Pokreta gorana za oblast botanike Đurđica Simin, a kamp lideri će biti dugogodišnji saradnici Pokreta gorana koje imaju iskustva u radu sa decom navedenog uzrasta – Ljiljana Jovanović i Miloš Jovanović.

Program je podržao Grad Novi Sad – Gradska uprava za zaštitu životne sredine. Nakon ovog kampa, očekuje nas kamp Drvoljub – „Čarobni svet šume“, koji se održava 25. do 27. avgusta.

Milisav Pajević